Het bespannen van een racket

28 maart 2018

Voor het bespannen van een racket heb je een bespanmachine nodig. Dat is een machine waar je het racket inlegt tijdens het bespannen. Het bespannen van een racket is geen gemakkelijke klus. Veel tennissers hebben thuis geen bespanmachine staan en laten het vaak doen door anderen. Ze brengen hun racket bijvoorbeeld weg naar een sportzaak of naar een kennis die wel een bespanmachine heeft. Hier zitten echter wel kosten aan vast. Een bespanmachine thuis hebben staan is dus goedkoper (op de lange termijn; de prijs van een machine varieert van 200 tot 3000 euro), maar vooral als je net begint met bespannen is het even lastig onder de knie te krijgen. 

Het bespannen

Iedereen heeft een eigen manier voor het bespannen van een racket, maar het volgende stappenplan is een globale weergave van wat er gedaan moet worden:

  • Kijk vooraf eerst hoe het racket bespannen is. Niet elk racket is namelijk hetzelfde bespannen. Je moet hierbij letten op welke gaatjes er overgeslagen worden en waar de knoopjes zitten. Knip als het nog niet is gebeurd de bespanning uit het racket.
  • Zet het racket in het apparaat en stel het gewenste gewicht in. Dit gewicht zit meestal tussen de 23 en 30 kg in. Een slappe bespanning geeft meer power, maar minder controle en een harde bespanning geeft meer controle en minder kracht. De meeste tennissers hebben hun bespanning rond de 26 kg bespannen.
  • Klem het racket vast tussen de inklem-assen. Zet het racket eerst vast tussen de assen bij de top van het racket en bij het uiteinde van de grip. Zet daarna pas de andere klemmen vast.
  • Meet nu van de snaar ongeveer 11 meter af en knip de snaar schuin af, aan beide uiteinden. Dit vergemakkelijkt de doorgang door de gaatjes.
  • Begin te bespannen met de lengtesnaren. Zet de lengtesnaar in het midden vast met een tang. Bespan van binnen naar buiten. Doe je dit niet, dan wordt het racket tijdens het bespannen scheef getrokken. Knoop aan het eind van de lengte-helft de snaar vast. Ga hierna verder met de andere lengte-helft.
  • Nadat alle lengtesnaren gedaan zijn hoeft er niet geknoopt te worden, maar kan je meteen doorgaan met de breedtesnaren. Je mag natuurlijk wel knopen.
  • Het gewicht van de breedtesnaren is meestal 1 of 2 kg lager dan dat van de lengtesnaren. Vlecht nu de breedtesnaren door de lengtesnaren. Begin bij de onderste breedtesnaar. Knoop als je klaar bent de snaren af.
  • Haal nu het racket uit de bespanmachine en knip dan de stukjes snaar bij de knoopjes af.
  • Het racket is nu goed bespannen.