Basisgrip tennisracket

28 maart 2018

De basisgrip is een van de twee gripsoorten. De andere is de overgrip. Hij is vaak gemaakt van leer of kunststof. Het is een belangrijk onderdeel voor je racket, want hij zorgt voor meer comfort tijdens het vasthouden van het racket. Ook is de grip goed voor het absorberen van vocht. Als je je racket namelijk vasthoudt tijdens het tennissen begint je hand na verloop van tijd te zweten. De basisgrip zorgt er daarnaast voor dat de trillingen die vrijkomen tijden het raken van de bal enigszins gedempt worden.

Eigenschappen

Een basisgrip heeft drie verschillende kenmerken:

  1. Ten eerste bieden basisgrips meer grip. Het ‘handvat’ van een racket heeft als omtrek de vorm van een achthoek. Door er een basisgrip omheen te doen, heb je tijdens het vasthouden geen last meer van de scherpe randen. Ook glijdt je hand niet weg tijdens het tennissen, dit komt door het materiaal waar het van gemaakt is. Dit alles zorgt voor meer comfort.
  2. Als tweede zorgen basisgrips voor het absorberen van vocht. Het materiaal dat gebruikt wordt voor een grip zorgt dat er veel vocht kan worden opgenomen. Als je het racket namelijk vasthoudt, gaat je hand al snel zweten. Dit geeft minder grip omdat je hand gladder wordt. Daarom is het belangrijk dat een basisgrip zorgt voor een goede absorptie van vocht.
  3. De laatste eigenschap is dat een basisgrip zorgt voor de demping van trillingen. Tijdens het contact met de bal komen trillingen vrij. Die trillingen lopen normaal gesproken door tot in je arm, maar door een basisgrip aan te brengen worden die trillingen voor een groot deel verminderd.

Aanbrengen

Voor het goed aanbrengen van een grip is het handig om de volgende stappen te volgen:

  • Zorg er allereerst voor dat de grip helemaal schoon is. Dat wil zeggen dat een eventuele oude grip verwijderd moet worden en dat er geen resten meer op de racketgrip mogen zitten.
  • Daarna kan je de grip uit de verpakking halen. Vaak zit er op basisgrips een doorzichtige beschermfolie. Deze moet eraf gehaald worden.
  • Een grip is aan één uiteinde wat dunner en wordt daar na een paar centimeter net zo breed als de normale gripbreedte. De dunne kant is de kant waar je mee moet beginnen. Op het dunne stuk zit ook nog een klein plakkertje, dit is nodig om het begin van de grip goed vast te laten zitten.
  • Houdt je racket ondersteboven. Zet het dunne gedeelte met het plakkertje vast op de dop van de racketgrip. Draai nu je racket en wikkel de grip schuin om het racket. Overlap hierbij steeds ongeveer één derde of ¼ deel van de vorige strook.
  • Knip het overgebleven stuk grip van de basigrip af als het uiteinde van het handvat is bereikt.
  • Plak het uiteinde van de grip vast met de bijgeleverde tape.

Het kan natuurlijk zijn dat de grip na veel gebruik glad wordt door het vocht dat hij heeft opgenomen of dat hij versleten is. Dan moet de grip vervangen worden.

Soorten basigrips

Er zijn verschillende soorten basisgrips. Zo kunnen ze een ander profiel hebben. Een profiel met wat meer reliëf bijvoorbeeld zorgt voor meer grip. Ook kunnen er gaatjes in de grip zitten. Deze zorgen dan dat er meer vocht opgenomen kan worden. Er zijn twee kleuren die het meest voorkomen: zwart en wit.