Allround snaren

26 juli 2017

Snaren zijn een van de belangrijkste onderdelen van het racket. Dat komt omdat ze een groot gedeelte van de speeleigenschappen bepalen. Het is daarom belangrijk dat je de juiste snaar die het beste bij je past in je racket hebt zitten. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten snaren. Zo zijn er dikke snaren, dunne snaren, soepele snaren, stugge snaren, Allround snaren, snaren die zorgen voor meer duurzaamheid en snaren die meer kracht geven. Er zijn veel soorten snaren en rackets, dus elke speler kan in principe de beste combinatie voor hem of haar vinden.

Allround snaren

Allround snarenzijn bedoeld voor spelers die op zoek zijn naar een snaar die alle eigenschappen bevat. Ze specialiseren zich echter niet op een bepaalde eigenschap. Spelers die een allround snaar zoeken, willen vaak een mix van power, duurzaamheid en controle. Deze snaren zijn gemakkelijk te bespannen. Ze zijn geschikt voor spelers van elk type niveau en elke soort speelstijl.

Bespannen

Het bespannen van een racket is een belangrijk werk. De manier waarop je een racket bespant is van grote invloed op je tennisspel. De bespanning van een racket bestaat uit snaren. Tijdens het bespannen worden vaak eerst de de lengte-snaren erin gezet. Daarna worden de breedte-snaren door deze lengte-snaren heen gevlochten. Het is niet mogelijk om met een geheel stuk snaar het hele racket in een keer te bespannen. Daarom wordt de bespanning meestal met drie knopen vastgezet.

Het belangrijkste bij het bespannen is het gewicht waarmee je bespant. Dat betekent: met hoeveel kilogram wordt een snaar aangetrokken. Dat gewicht varieert van ongeveer 23 tot 30 kg. Is je racket zacht bespannen, dus rond de 23 kg, dan zorgt dat voor meer kracht. De bespanning veert wat in bij balcontact (trampoline-effect). Een hardere bespanning (30 kg) geeft meer controle. De bal wordt platgedrukt tegen de bespanning, de bespanning geeft niet mee, en dat zorgt er voor dat je de bal preciezer kan sturen. In combinatie met de allround snaar die je gebruikt, is de manier waarop je de snaar bespant van grote invloed op je speeleigenschappen.

Materiaal

Een allround snaar bestaat meestal uit een synthetisch materiaal met een harde kern. Deze kern is vaak omgeven door vezels. Dit zorgt ervoor dat de snaar duurzaam is. De dikte van een allround snaar ligt ongeveer tussen de 1.30 en 1.35 mm. Een dikkere snaar gaat langer me, maar geeft ook minder controle. Een wat dunnere snaar zorgt voor meer controle, maar minder duurzaamheid.