Power/duurzaamheid snaren

29 juli 2017

Snaren zijn een van de belangrijkste onderdelen van het racket. Dat komt omdat ze een groot gedeelte van de speeleigenschappen bepalen. Het is daarom belangrijk dat je de juiste snaar die het beste bij je past in je racket hebt zitten. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten snaren. Zo zijn er dikke snaren, dunne snaren, soepele snaren, stugge snaren, allround snaren, snaren voor meer spin, Power/duurzaamheid snaren en nog meer verschillende soorten. Er zijn veel soorten snaren en rackets, dus elke speler kan in principe de beste combinatie voor hem of haar vinden.

Power/duurzaamheid snaren

Power/duurzaamheid snaren zijn geschikt voor wedstrijdspelers. Het zijn vaak stugge snaren. Dat wil zeggen dat ze niet echt elastisch zijn. Power/duurzaamheid snarengeven zoals de naam al zegt veel kracht. Ze zijn daarom ook ideaal voor spelers die vanaf de baseline tennissen. Ook gaan de snaren lang mee, ze zijn erg duurzaam. Hoe dikker de snaar is, hoe langer hij meegaat.

Bespannen

Het bespannen van een racket is een belangrijk werk. De manier waarop je een racket bespant is van grote invloed op je tennisspel. De bespanning van een racket bestaat uit snaren. Tijdens het bespannen worden vaak eerst de de lengte-snaren erin gezet. Daarna worden de breedte-snaren door deze lengte-snaren heen gevlochten. Het is niet mogelijk om met een geheel stuk snaar het hele racket in een keer te bespannen. Daarom wordt de bespanning meestal met drie knopen vastgezet.

Het belangrijkste bij het bespannen is het gewicht waarmee je bespant. Dat betekent: met hoeveel kilogram wordt een snaar aangetrokken. Dat gewicht varieert van ongeveer 23 tot 30 kg. Is je racket zacht bespannen, dus rond de 23 kg, dan zorgt dat voor meer kracht. De bespanning veert wat in bij balcontact (trampoline-effect). Een hardere bespanning (30 kg) geeft meer controle. De bal wordt platgedrukt tegen de bespanning, de bespanning geeft niet mee, en dat zorgt er voor dat je de bal preciezer kan sturen. In combinatie met de power/duurzaamheid snaar die je gebruikt, is de manier waarop je de snaar bespant van grote invloed op je speeleigenschappen.

Materiaal

Een power/duurzaamheid snaar is vaak gemaakt van polyester. Dit zorgt ervoor dat de snaar zeer sterk is. De polyester snaren hebben een eenvoudige structuur. Ze bestaan uit een enkele polyester snaar met daaromheen een dunne coating. Deze opbouw van de snaar noemen ze ook wel monofilament. Bij deze snaren geldt dat hoe dunner de snaar is, hoe elastischer hij wordt. De dikte van power/duurzaamheid snaren varieert van 1.10 tot 1.30 mm.