Drukloze ballen

29 december 2017

Voor het beoefenen van tennis zijn tennisballen onmisbaar. Er zijn verschillende soorten tennisballen. Zo zijn er drukloze tennisballen, gasgevulde ballen en ballen die gevuld zijn met microcellen. Al deze types hebben verschillende eigenschappen. Alle soorten hebben voor- en nadelen. Het ligt aan het speltype van de speler welke soort bal hij of zij het lekkerste vindt om mee te spelen. Op hogere niveaus wordt vooral met gasgevulde ballen gespeeld. Drukloze ballen doen het beter op de lagere niveaus.

Drukloze ballen

Zoals de naam al zegt staan drukloze ballen niet onder druk. De druk in de kern van de tennisbal is dus gelijk aan de druk buiten de tennisbal. De stuiteigenschappen van deze bal worden bepaald door de soepelheid en dikte van het gebruikte rubber. Er zitten voor- en nadelen aan een drukloze bal. De voordelen zijn:

  • De stuithoogte van de bal blijft langer op normale hoogte. Dat komt omdat de bal geen druk heeft en dus ook niet zacht wordt.
  • Een drukloze bal blijft langer bespeelbaar dan een gasgevulde bal.

Het vilt blijft echter niet lang goed. Net als bij een gasgevulde bal slijt de viltlaag na verloop van tijd weg. De ballen worden glad doordat de haren van de bal af slijten. Als de bal eenmaal kaal is geworden, is hij niet meer geschikt om mee te spelen. Er kan nog wel gespeeld mee worden, maar het comfort van de bal is dan volledig weg. Een bekende drukloze bal is die van Dunlop.

Nadeel van een drukloze bal is dat hij door de harde kern minder comfortabel speelt. Het gevoel van een drukloze bal is minder prettig dan een gasgevulde bal. Daarom kiezen spelers op hogere niveaus voor de gasgevulde tennisbal. Recreanten hebben stellen vaak minder hoge eisen aan een bal en spelen vaker met drukloze tennisballen, omdat ze langer meegaan. Ook zijn deze ballen geliefd bij trainers, omdat ze dan minder vaak de ballen hoeven te vervangen.