Gasgevulde ballen

28 november 2017

Voor het beoefenen van tennis zijn tennisballen onmisbaar. Er zijn verschillende soorten tennisballen. Zo zijn er drukloze tennisballen, gasgevulde ballen en ballen die gevuld zijn met microcellen. Al deze types hebben verschillende eigenschappen. Alle soorten hebben voor- en nadelen. Het ligt aan het speltype van de speler welke soort bal hij of zij het lekkerste vindt om mee te spelen. Op hogere niveaus wordt vooral met gasgevulde ballen gespeeld. Bijvoorbeeld met de tennisballen van Dunlop.

Gasgevulde ballen

Gasgevulde ballen staan onder druk. Ze worden vaak geleverd in een tin die onder druk staat. Doordat er een inwendige overdruk is, kan de bal stuiteren. Een gasgevulde tennisbal wordt meestal gebruikt door competitiespelers en professionele spelers. Dat komt omdat een gasgevulde tennisbal betere eigenschappen heeft dan een drukloze bal. Een gasgevulde bal:

  • geeft een comfortabel gevoel tijdens het spelen. De bal is minder hard dan een drukloze bal en dat zorgt dat de bal fijner op het racket aanvoelt.
  • verkleint de kans op blessures. Ook dit heeft er mee te maken dat gasgevulde ballen minder hard zijn dan drukloze ballen. De bal is dus wat soepeler om mee te tennissen en dat geeft minder belasting voor je arm.
  • geeft meer controle. De bal heeft een iets langer contact met het racket tijdens het raken van de bal en daarom kan er meer controle meegeven worden. Spelers die op hoog niveau tennissen weten dit te waarderen.

Naast deze voordelen van gasgevulde ballen kleeft er ook nog een nadeel aan de bal. De ballen hebben een binnendruk en omdat de naden van de bal nooit helemaal 100% luchtdicht zijn, ontsnapt er steeds wat meer lucht uit de bal na verloop van tijd. De bal wordt dan zacht en daardoor vermindert de stuit van de bal. Dit vermindert het spelcomfort. Als je als speler merkt dat de ballen te zacht worden, is het tijd om nieuwe ballen te kopen.

Productie

De productie van een gasgevulde bal gaat als volgt:

  • Natuurlijk rubber wordt met veel verschillende ingrediënten gemengd.
  • Precies afgewogen delen van dit mengsel worden in een mal samengeperst tot twee afzonderlijke balhelften.
  • Deze twee balhelften worden onder druk aan elkaar gelijmd.
  • Twee identieke stukken bekleding worden met speciale lijm op de balkern gezet.
  • De bal wordt weer onder druk gezet. Ook wordt de bal verhit. Hierdoor sluit de bekleding nog beter op elkaar aan. De naden worden tegelijkertijd dichtgelast.
  • Hierna volgt de stoomreiniging en controle. Als alles goed is wordt de bal bedrukt met het merk en type.
  • Als laatste is er nog één controle. Hierna is de bal klaar voor gebruik.