Techniek zeiljachten

25 februari 2018

Moderne techniek in zeiljachten? Ja, sinds de eerste zeilboot heeft de tijd niet stil gestaan. We zijn verder gaan ontwikkelen. Tegenwoordig kun je boten van allemaal verschillende materialen vinden. De duurste zijn de boten van kevlar en carbon. Deze gaan wel het snelst. Ook de zeilen zijn flink verbeterd.

De eerste boten hadden vierkante zeilen die niet strak hingen. Maar nu kunnen de zeilen strak aangespannen worden aan de voorzijde. Hierdoor kun je hoger aan de wind varen. De romp van de boot is ook gestroomlijnder en slanker waardoor het sturen makkelijker gaat. Verder zijn de grotere boten bijvoorbeeld uitgerust met navigatie.

Eerst werd de zeilvaart ook commercieel gebruikt (wat nog steeds zo is in de derde wereld landen). Maar motorvaart heeft de beroepszeilvaart overgenomen. Dat heeft vooral te maken doordat je altijd afhankelijk bent van de weersomstandigheden. Wel zijn er steeds meer recreatieve en competitieve zeilers te vinden. Je kunt ze over de hele wereld vinden. De meeste recreatieve zeilers maken niet zo’n gebruik van de nieuwste technieken zoals kevlar en carbon. Voor de competitieve zeilers zijn die technieken meestal wel belangrijk. Elke seconde kan cruciaal zijn.