GPS op je zeilboot, handig voor het navigeren

1 januari 2018

GPS staat voor het Global Positioning System. Het is bedacht en gemaakt door het Amerikaanse Ministerie van Defensie om de Amerikaanse legers te helpen. De eerste satellieten werden gelanceerd in 1978.

GPS is deel van een navigatiesysteem. Veel auto’s zijn hier tegenwoordig mee uitgerust, maar ook boten! Een navigatiesysteem helpt bij het behalen van een route naar je bestemming. Daarvoor moet je natuurlijk eerst weten waar je precies bent. Daarvoor heb je GPS. Het GPS-systeem bestaat uit satellieten die in een baan om de aarde draaien. De satellieten zenden radiosignalen uit. GPS-ontvangers ontvangen die signalen en kunnen zo bepalen waar je je precies bevindt.

Door GPS op je boot kun je ieder moment bijvoorbeeld weten hoe hard je vaart, hoeveel je al hebt gevaren en hoe lang het nog duurt voordat je in de volgende haven aankomt. Verder kun je mooie vaargebieden markeren. Je kunt ook voorwerpen op het schermpje zien. Er zijn verschillende soorten GPS-systemen verkrijgbaar. De meeste zijn draagbaar en verplaatsbaar. De GPSMAP 276c is er een van. Deze is een alles-in-n navigatietoestel voor zowel in de auto als op de boot. Op het water wordt het een kaartplotter. Dit is een van de duurdere modellen. Dat heeft vooral te maken met de resolutie van het beeld en het aantal kleuren. De GPS 72 kan ook op het land en op het water navigeren alleen is het beeld kleiner dan de GPSMAP 276c. Ook is het beeld minder scherp.

De basistoestellen van de GPS kunnen meestal alleen maar navigeren en hebben niet zo’n scherp beeld. Hoe duurder de GPS-ontvanger wordt, hoe scherper het beeld. Ook heeft een duurdere versie aansluiting tot een externe antenne. Hiermee kun je ook off-road navigeren en kun je diepte en watertemperatuur weergeven.