Skutsje zeilen

22 december 2017

Een skûtsje (Fries voor ‘schuitje’) is een houten of stalen Friese tjalk gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland. Afhankelijk van het seizoen vervoerden ze mest, terpaarde, aardappelen en andere bulkgoederen. De schipper en zijn gezin woonden aan boord van het skûtsje.

Deze zeilschepen werden vanaf de 18e eeuw gebouwd tot circa 1930. De lengte bedraagt 12 tot 20 m. De breedte hangt samen met de afmetingen van bruggen en sluizen in het het vaargebied en is gemiddeld 3,5 m, maximaal een meter of vier. De boten zijn gebouwd om te zeilen en waren oorspronkelijk dan ook niet voorzien van een motor. In de loop van de jaren twintig en jaren dertig werden veel skûtsjes voorzien van hulpmotoren, maar pas na de Tweede Wereldoorlog werden de zeilen vervangen door motoren. De skûtsjes verdwenen als vrachtschip van het water, toen de motor-binnenvaartschepen die vele honderden tonnen lading mee konden nemen, hun rol overnamen. Veel sktsjes werden vervolgens omgebouwd tot woningen op het water.

Een sktsje is kleiner dan de skte . Het onderscheidt zich verder van andere tjalken doordat het:

  • in Friesland is gebouwd
  • niet langer is dan 20 m
  • gebouwd is voor zeilend vrachtvervoer op het binnenwater

Hoewel sktsjes niet waren gebouwd voor reizen over de Zuiderzee werden ze desondanks toch gebruikt om terpaarde en mest te vervoeren van Friesland naar het gebied rond Warmond. Veelal echter werd de mest in plaatsen als Workum overgeladen in grotere schepen, beter Zuiderzeewaardig. Sinds 1974 wordt op dit traject tijdens de herfstvakantie de Strontrace gevaren.

(wikipedia)

Skutsje zeilen

Skutsje zeilenis zeilen in een skutsje dat een soort tjalk is zoals hierboven beschreven. Om te zeilen in een skutsje zijn er de volgende mogelijkheden;

  • Het kopen van een skutsje
  • Het huren van een skutsje

 

Er zijn verschillende jachtmakelaars die een skutsje in de verkoop hebben staan. Kijk op internet en zoek op jachtmakelaar, je kunt er ook voor kiezen om de botenmarkt op te gaan. Het huren van een skutsjes kan ook op een groot aantal plekken. Vooral in Friesland is dit erg in trek aangezien het bootje daar vandaan komt.

Vaardigheden skutsje

 

Er zitten wel een aantal eisen aan bij het zeilen van een skutsje. Je dient al enige ervaring te hebben bij met het zeilen. Hiermee bedoel ik al enige zeiltochten gemaakt te hebben. Het skutsje is een platbodem boot wat wil zeggen dat hij niet gemakkelijk te varen is. Daarom vinden de meeste zeilers het geweldig met dit bootje te zeilen, omdat er een uitdaging-factor aan vast zit.