Winterzeilen

26 februari 2018

In de winter is zeilen erg koud en niet heel erg comfortabel, je moet je goed aankleden en doordat je vaak veel kleren aantrekt wordt het niet comfortabeler. Je kan dan niet goed meer bewegen waardoor zeilen ook moeilijker wordt. In de winter loopt een zeilboot meer beschadigingen op door bijvoorbeeld het aanmeren, hier kunnen foutjes worden gemaakt doordat je te veel kleren aan hebt. De kou is dus je ergste vijand tijdens het winter zeilen, hiervoor wordt vaak veel kleding aangetrokken of zelfs overlevingspakken. Handschoenen zijn lekker warm en beschermen je tegen de kou maar erg handig zijn ze niet, je kan namelijk geen knopen leggen met handschoenen aan, vaseline is hier een goede oplossing voor omdat het je ook beschermt tegen de kou.

De faciliteiten zijn in de winter minimaal, er zijn namelijk veel havens gesloten, je moet dus goed je best doen om water en elektriciteit te vinden. Uitzonderingen op de openingen van de havens zijn de havens van Terschelling en Vlieland, deze havens zijn altijd open voor bezoekers. De reden hiervoor is dat zeilers die de Noordzee oversteken vaak als eerste aanmeren op één van de eilanden.

Je moet erg zelfvoorzienend zijn tijdens het winterzeilen, zorg er dus voor dat er een verwarmingsinstallatie aan boord is en antivries. Naast zelfvoorzienend zijn is het belangrijk om een goede mentaliteit en motivatie te hebben want anders wordt het een zware tocht.