Zeilen boeken als combinatie

18 februari 2018

Zeilen en boeken lijkt wat uit elkaar liggend, echter dat valt wel mee. Boeken kun je in twee verschillende betekenissen zien voor wat betreft het aspect zeilen. Zeilen boeken als in zeilboeken en zeilen boeken als in het reizen (en het dus boeken van een vakantie op een boot of het huren van een boot).

Zeilen boeken (lezen)

Zeilboeken zijn er heel veel. Of het nu gaat over instructieboeken over zeilen of de vastlegging van de belevenissen aan boord van een zeilboot, er zijn al honderden jaren boeken over zeilen. Boeken zoals de muiterij op de Bounty die erg bekend is geworden door de diverse verfilmingen.

Ook boeken over de belevenissen van de vertrekkers die alles achter zich hebben gelaten en een zeilen de toekomst tegemoet zijn gegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Het is en blijft leuk om over zeilen te lezen in boeken, maar het is leuker om te doen natuurlijk, echter niet iedereen heeft die mogelijkheid. Of je hebt geen tijd, geen boot, geen geld, geen bemanning, geen goede gezondheid, er zijn veel redenen waarom je zeilen wel leuk vindt maar het wellicht niet (meer) kunt doen. Dan is lezen een mooi alternatief om je te begeven in de door anderen uit ervaring beschreven wereld van het zeilen. Boeken hierover zijn hier te vinden.

Zeilen boeken (reizen)

Voor de tweede versie van het boeken gaan we kijken naar de reizen. Er worden veel zeilreizen gemaakt in landen als Griekenland en turkije en andere landen aan de Middellandse Zee, maar ook de Caribbean is een dankbaar zeilgebied alhoewel iets hoogdrempeliger. Het huren van een zeilboot of het meevaren met een groep kan op verschillende manieren. Populair zijn activiteiten als het zogenaamde flottieljezeilen wat betekent dat je op je eigen boot vaart maar wel in een verband van een groep boten die elkaar s ochtends en s avonds zien, en tussentijds de eigen gang gaat.

Deze vorm van zeilen is erg geschikt voor niet al te ervaren zeilers omdat er instructie gegeven wordt in veel gevallen. Tevens is er op de moeilijke momenten (uitvaren en aanleggen) in principe assistentie voorhanden. Dit is zeker in mediterrane situaties waarbij je met de steven naar de kant op anker aanlegt wel gemakkelijk..Je vindt meer over flottieljezeilen op deze pagina daarover.

Een andere populaire vorm is bareboat varen, wat een mooie term is voor een boot huren. Er zijn veel aanbieders die zowel flottieljezeilen aanbieden als ook bareboat varen. Er zitten wel kwaliteitsverschillen tussen de aanbieders die zich meestal uiten in bootonderhoud. In de praktijk huren veel organisaties de boten via een (bijvoorbeeld Griekse) tussenpersoon die de boten in charter heeft.