Het CWO diploma na je zeilles

24 januari 2018

CWO staat voor Commissie Watersport Opleidingen. Het is een landelijk diploma systeem in Nederland. Watersport verenigingen die hiervan gebruik maken zijn via het watersportverbond bij de CWO aangesloten. Voor bijna alle watersporten valt een CWO te halen.

Het onderscheid wordt gemaakt tussen:

Dit onderscheid is gemaakt omdat het varen op verschillende grootten en types zeilboten andere kennis en vaardigheden nodig heeft. Daarom heeft elke categorie haar eigen eisen. En in iedere categorie valt CWO 1 t/m 3 te behalen:

Diploma 1 geeft aan dat alle basisvaardigheden zijn geleerd. Die zijn bijvoorbeeld op- en aftuigen, sturen, bediening van de zeilen en overstag gaan tijdens rustig vaarwater en met matige wind.

Diploma 2 betekent dat er onder normale omstandigheden zelfstandig gevaren kan worden. Wat hier bij nog komt zijn vaardigheden als opkruisen en aankomen aan hoger wal tijdens niet te druk vaarwater en met windkracht 4.

Diploma 3 wil zeggen dat men t/m windkracht 6 kan zorgen voor een veilige vaart voor schip en bemanning. Je leert hier ook nog aankomen aan lager wal en technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen tijdens redelijke omstandigheden en met windkracht 5.

Bij elk van deze diploma’s moet je ook bijbehorende theorie kennen. Die theorie gaat bijvoorbeeld over de vaarregels op het water en je leert steken leggen. Deze drie diploma’s zijn praktijkdiploma’s. Ook kun je een theorie diploma halen.

Na het volgen van een cursus krijg je altijd een CWO-vorderingenstaat. Als je aan alle eisen van een bepaald diploma hebt voldaan ontvang je een diploma. Het handige aan zo’n vorderingstaat is dat als je nog een keer zeilles neemt je verder kunt gaan waar je gebleven bent. Doordat er bepaalde eisen aan een CWO vastzitten hopen ze dat er meer veiligheid op het water komt.

Bij bijna elke zeilles die aangeboden wordt, wordt er van CWO uitgegaan. Sommige zeilkampen gaan uit van een eigen bedachte opleiding. Meestal is het dan meer belangrijk dat ze plezier erin krijgen dan het uiteindelijke resultaat. Om zeilinstructeur te worden moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • CWO-diploma 3
  • Goed kunnen zwemmen
  • Medisch geschikt
  • Basistraining