Verschillende boten zonder kajuit

24 december 2017

Open boten zijn boten zonder kajuit. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. De kleinste open boten zijn de optimist en de open bic. De optimist is vooral voor jonge beginners. De open bic is voor de gevorderden. Meestal voor kinderen tot 14 omdat je anders te groot bent.

Voorbeelden van grotere boten zijn de randmeren en de valken. De grotere boten hebben meestal wel een vooronder om spulletjes in op te bergen.

Hoe kleiner en platter de boot, hoe meer die gevoelig is voor bijvoorbeeld bewegingen. Je kunt op verschillende manieren sturen. Namelijk:

  • met je roer
  • met je gewicht
  • met je zeilen

Voor wedstrijdzeilen zijn de verschillende manieren belangrijk om snel te kunnen wenden en minder tijd daarin verloren te laten gaan. Vooral bij lasers, topaz’s en splashes/flashes worden die manieren gebruikt. Hoe minder er in het water zit, hoe harder je gaat. Daarom zijn er ook boten die op twee drijvers vaart, Catamarans. Ook trekken de meeste zwaardboten het zwaardje er voor de wind uit.

Voor het behalen van CWO’s bij open boten wordt het onderscheid gemaakt tussen:

  • Kielboot
  • Jeugdzeilen
  • Zwaardboten
  • Windsurfen
  • Catamaran

Je leert verschillende technieken om de boot recht te houden. De grotere open boten kunnen een trapeze hebben. De meeste kielboten hebben een trapeze. Ook een paar zwaardboten hebben die (laser vago, topaz tres). Die helpt om verder buitenboord te kunnen hangen (je staat als het ware op de rand, hangend aan een kabel) waardoor de boot rechter blijft. Kleinere boten hebben die meestal niet doordat die, zoals eerder genoemd, heel gevoelig zijn. Meestal is het dan al genoeg om met alleen je bovenlichaam buitenboord te hangen om de boot recht te houden.

Mocht dat niet genoeg zijn helpt het altijd om je zeilen losser te doen en weer strak te trekken als de boot weer recht genoeg is.Met je roer van de wind afsturen is ook een manier, oploeven heet dat.Dus er zijn drie manieren om de boot recht te houden (roer, gewicht, zeilstanden).Vooral bij open boten zijn die technieken belangrijk, omdat die meestal lichter zijn dan kajuit boten en dus sneller schuiner zullen gaan. De zwaardboten zijn kleiner dan de kielboten. Meestal worden de zwaardboten gebruikt door jongeren. Kielboten daar in tegen worden door alle soorten zeilers gebruikt. Open boten zijn meestal kleiner dan kajuitboten en worden alleen gebruikt om te zeilen (niet om op te slapen).