Het behalen van Vaarbewijs II

31 januari 2018

Het vaarbewijs II is nodig als je met een vaarbewijsplichtig schip op alle binnenwateren inclusief de Eems, de Westerschelde, het IJsselmeer, het Markermeer, de Dollard, het IJmeer en de Oosterschelde wilt varen.

Om Vaarbewijs II te krijgen moet je slagen voor VBI en het aanvullende examen (VBA). Als je in n keer beide examens wilt doen moet je je inschrijven voor het examen VBII (=VBI+VBA). Als je de examens apart wilt doen, moet je wel eerst VBI halen en nadat je geslaagd bent het VBA doen.

Op het examen krijg je 23 multiple choice vragen en 2 open navigatievragen. Hiervoor krijg je anderhalf uur de tijd. Op de kaart van het Markermeer en Texelstroom moetje koersen, peilingen, stroom en plaatsbepaling kunnen uitzetten en berekenen. Op het examen krijg je die kaarten, maar een plotter moet je zelf meenemen.

Ook voor je VBA kun je een cursus op het internet volgen. Je krijgt duidelijke uitleg met plaatjes en examenvragen om te kijken of je alles wel goed begrepen hebt. Ook leer je stap voor stap te navigeren. Je kunt zelf inplannen wanneer je je lessen volgt. De cursus kost 75 euro. Het aanvullende examen om zo vaarbewijs II te halen kost 65 euro. Zonder een online cursus is het slagingspercentage 60%. Het slagingspercentage van de mensen die een cursus hebben gevolgd is 90%.