Zeilen op de grote zee

31 januari 2018

Zeezeilen is zeilen op de open zee. Er worden heel veel cursussen aangeboden om je te leren zeezeilen. Want het is belangrijk goed voorbereid de zee op te gaan. Zeezeilen is heel anders dan zeilen op een meer. Ook al heb je alles onder controle op het meer, dan kun je toch beter een cursus nemen. Het moeilijke aan zeezeilen is dat de golven veel hoger zijn dan normaal en er veel meer water om je heen is.

Een paar dingen die heel belangrijk zijn om mee te nemen, zijn:

  • eten
  • goede boot
  • navigatie
  • reddingsvlot

Het is wel zo dat als je midden op de zee bent het makkelijker wordt. Je bent wat meer gewend aan alle golven en het is rustiger dan aan de kust.

Je kunt zeezeilen met allemaal verschillende boten. Bijvoorbeeld met de Delta 46 Ketch. Dat is een zeiljacht met 2 masten van bijna 15 meter lang en biedt plaats aan ongeveer 10-12 personen. Het is geschikt voor lange tochten op ruwe zee en dus ook voor een rustig plezier tochtje. De boot ligt rustig in het water en heeft weinig last van de golven.

Voor zeezeilen zijn aparte CWO’ste behalen:

  • Diploma Zeezeilen I: is voor personen van 16 jaar of ouder, die onder verantwoordelijkheid van de schipper als bemanningslid op kajuitzeiljachten de zee kunnen bezeilen.
  • Diploma Zeezeilen II: is voor personen die aan alle diploma eisen hebben voldaan. De eisen moeten onder de verantwoordelijkheid van een schipper als bemanningslid uitgevoerd worden op een zeiljacht op de zee. Je moet zelf kunnen manoeuvreren onder eenvoudige omstandigheden.
  • Diploma Zeezeilen III: is voor personen die alle eisen heeft uitgevoerd als ‘Dayskipper’ (schipper die verantwoording kan dragen voor dagtochten langs de kust) op een zeiljacht op de zee met windkracht 6. Je wordt geacht zelfstandig, veilig en verantwoord een boot te kunnen bezeilen, manoeuvreren en zelf een route kunnen maken. Je moet perse 750 mijl ervaring hebben voor dit diploma, waarvan minimaal 250 mijl na het halen van diploma Zeezeilen II.