Zeilles

25 januari 2018

Zeilles kun je nemen om te leren zeilen. Veel mensen kiezen daarvoor. Er zijn veel dingen waar je op moet letten op het water. Allereerst moet je je zeil en de wind kunnen gebruiken om te sturen. Om uit te kunnen wijken voor andere boten en om je bestemming te bereiken. Je roer gebruik je daar meestal bij. Ook gelden er op het water voorrangsregels. Dit zijn allemaal punten die je leert tijdens zeilles.

Je kunt zeilles intern en extern volgen. Bij interne zeillessen kun je denken aan zeilkampen. Extern wordt meestal gezien als een cursus. Bij externe zeillessen gaat het vooral om het leren van zeilen. Het leuke aan intern zitten is dat het ook veel aandacht besteedt aan de gezelligheid door activiteiten tussendoor.

Aan het einde van je zeilles, die meestal een week duurt, kun je onderscheiden worden met een certificaat; CWO. Die kun je op verschillende niveaus en in verschillende categorieën halen.

Je kunt voor bijna alle soorten boten zeilles nemen. Meestal wordt het onderscheid gemaakt tussen:

Sommige zeilers kiezen ervoor om niet te zeilen op een meer, maar op zee. Dat zorgt voor wat meer uitdaging. Zeezeilen wordt dat genoemd.

Voor zeil- of motorboten vanaf 15 meter die worden gebruikt voor je vrije tijd is het verplicht een vaarbewijs te halen (VBI & VBII).