De Egeïsche Zee, daar maak je wat mee!

2 maart 2018

De Egeïsche Zee is het deel van de Middellandse Zee dat tussen Griekenland en Turkije in ligt. Er zijn heel veel eilanden hier waarvan de meeste tot Griekenland behoren.

Er gaan verschillende verhalen over waar de naam Egeïsche zee vandaan komt:

  • De stad Aegae
  • De koningin Aegea
  • De mythe van Aigeus. Aigeus was de vader van Theseus. Hij stortte zich in deze zee nadat hij dacht te weten te zijn gekomen dat zijn zoon gedood was.
  • Het griekse woord αἶγες (=golven)

Op 21 november 1916 in de Eerste Wereldoorlog was de HMHS Britannic gezonken in de Egeïsche Zee. In ditzelfde gebied komen in 2004 patriarch Petrus VII van Alexandri en drie andere bisschoppen van het patriarchaat van Alexandri om het leven.

Voor de ervaren zeiler kun je langs de Cycladen zeilen. De Cycladen vormen een archipel van 56 grotere en kleinere eilanden die verspreid liggen over de Egeïsche Zee. Archipel is een eilandengroep, of te wel een ketting van eilanden. Meestal ontstaan ze in de open zee langs vulkanische hotspots. Elk eiland heeft iets bijzonders maar ze hebben ook veel gemeen zoals stralende zon, blauwe zee en mooi landschap. Het is voor de ervaren zeiler omdat er iets meer wind staat. Dat komt omdat het minder beschut is.

Bij de Sporaden wordt ook vooral door de ervaren zeiler gevaard. Dat komt omdat ook hier de winden sterker zijn en de afstanden langer.

Andere eilanden in de Egeïsche zee zijn de Dodekanesos, de Saronische eilanden en de Noord-Egeïsche Eilanden. In de Dodekanesos zijn er eindeloos veel zeilmogelijkheden door 12 eilanden. Veel zeilers varen langs deze eilanden omdat het heel mooi is.