De Vinkeveense Plassen

24 januari 2018

De Vinkeveense Plassen ligt in de Provincie Utrecht. Een deel wordt gebruikt voor recreatie. Je kunt varen, watersporten beoefenen en langs het gebied zonnen en een terrasje pakken op een van de recreatie-eilanden. Er zijn meerdere zandeilanden. Sommige zijn vanaf de vaste wal te bereiken. Andere alleen maar via het water. Op de eilanden zijn er aanlegplaatsen, sanitair, strandjes, ligweiden, peeltoestellen en picknickbanken.

Het water in de Vinkeveense Plassen is heel helder. Daardoor is het een geliefde duikplaats voor duikers vanuit heel Nederland. Er is een bepaalde zone afgesloten van 180 meter lang en 120 meter breed waar scheepvaart verboden is. In deze zone zijn bepaalde duikobjecten geplaatst.

Er is ook een waterskibaan aangelegd. Alleen op de baan mag je harder dan 9 km/uur varen.De omgeving is niet alleen maar mooi om te bekijken, er zijn ook veel bijzondere flora en fauna. In De Botshol is een lepelaarkolonie gevestigd. Een lepelaar is een witte vogel die ongeveer zo groot is als een ooievaar. Aan het uiteinde van de snavel is het spatelvormig. Ze waren eerst bijna uit Nederland verdwenen maar nu zijn ze beschermd en neemt het aantal weer wat toe. Als je er met je kano of fluisterboot op uit wilt trekken kun je een bepaalde routes volgen. Er zijn er al een paar voor je uitgestippeld:

  • Ruigkaderoute (ca 6 km voor kano en fluisterboot)
  • Vinkeveense Plassen route (ca 9, 12 of 16 km voor kano en fluisterboot)
  • Achterbosroute (ca 8 km voor kano en fluisterboot)
  • Angstelroute (ca 24 km voor kano en fluisterboot)
  • Kromme Mijdrechtroute (ca 22 km voor kano en fluisterboot)
  • Vaarcircuit De Ronde Venen (ca 40 km voor kano en fluisterboot)
  • Gagelroute (ca 10 km alleen voor kano)
  • Bijleveldroute (ca 9 km alleen voor kano)

De Vinkeveens Plassen is n van de langsbestaande recreatiegebieden in Nederland. Daarom is het belangrijk dat het recreatiegebied in stand wordt gehouden en iedereen er verantwoord mee om gaat.