Het IJsselmeer, paradijs van recreatie

24 december 2017

Het IJsselmeer is niet alleen de favoriete plaats voor zeilers, maar ook voor wind-en kitesurfers, duikers, zwemmers en waterskirs. Dat komt doordat het heel groot is en het in een mooie omgeving ligt. Het meer sluit ook aan bij nabijgelegen meren. U kunt dus zo doorvaren naar een ander meer of even aanmeren in een van de havens in de buurt. Voor de mensen die niet zo van zeilen houden is er ook een strandje en veel terrasjes.

Het IJsselmeer was er niet altijd al. Vroeger was het de Zuiderzee. De Zuiderzee was een inham van de Noordzee. Na het bouwen van de afsluitdijk was deze zee afgesloten en is het een meer geworden; IJsselmeer.

Er varen heel veel boten op het meer. Sommigen varen met hun eigen boot. Anderen hebben een boot gehuurd. Ook kun je een dag meevaren met een charter. Met t/m 20 personen kun je een traditionele platbodem voor een weekend charteren. Deze shorttrip is bijzonder geschikt voor firma’s, teambuildings, familiereunie’s of om met een grote vriendenkring iets gezamenlijks te ondernemen. Kijk voor meer informatie op Annavannieuwkoop.nl (zie ook foto). De meeste mensen die daar zeilen zijn ervaren. Dat is ook wel verstandig. Het meer is heel groot. Als je midden op het meer bent en in de problemen raakt is het toch nog gauw 15 tot 20 kilometer naar de dichtstbijzijnde haven.(2 tot 3 uur varen) Het weer kan snel veranderen op het meer waardoor er veel windbuien zijn. Die veroorzaken korte maar hoge golven. Dan is het moeilijker zeilen en mensen kunnen zelfs zeeziek worden!.

Op sommige stukken is het meer heel diep. Daardoor zijn er verschillende goede duikplaatsen voor sportduiken. Je kunt zelfs wrakken bezoeken. Helaas is het zicht onder water heel erg afhankelijk van het weer. Als de weersomstandigheden slecht zijn zul je niet zoveel zien. Doordat het meer zo uitgestrekt is, is het ideaal voor windsurfers. Je kunt daardoor lang doorsurfen en de wind is best wel constant. Natuurlijk kun je er ook super vissen. Je kunt vissen op bijvoorbeeld voorn, brasem, paling en snoekbaars. Op de kop van de Afsluitdijk is het meer ondiep en heb je dus veel kans een grote karper te vangen!