Zeilen in Zweden

2 januari 2018

Zweden is deel van Scandinavië. De winters zijn zo streng, dat heel de scherenkust dichtvriest. In de winter wordt er geschaatst en in de zomer gezeild. Want in het zuiden zijn de zomers best warm. 4 graden warmer dan in Nederland. Dat komt doordat er een warme golfstroom stroomt langs de Zweedse westkust. Je kunt eindeloos zeilen langs de kust zonder op de open zee te hoeven komen. Je vaart tussen eeuwenoude rotsen door met daarop af en toe een zeehond. Maar niet alleen vanwege de gevarieerde kustlijnen is het zeer geschikt voor zeilen.

Ook door de grote meren. Er zijn heel veel kanalen met sluizen die je naar meren brengen. Het is lekker weer in de zomer met goede constante wind. Maar je moet er wel opletten dat begin van de zomer dat anders kan zijn. Doordat het water nog koud is en de wind al wel warm kunnen er sterke windvlagen komen! Er zijn ook duizenden eilanden te bezoeken en vele idyllische natuurhaventjes.

In de zomer zijn er heel veel cafeetjes, restaurants en winkeltjes in de haventjes. Er staan heel veel schaaldieren op het menu. Ook het typische Zweedse midsommar maaltijd staat erop. Die maaltijd bestaat luit haring en nieuwe aardappelen in dille met als drinken ijskoude aquavit. Ook is er veel te beleven qua natuur. Er is een rijke vogelwereld te bewonderen zoals zeearenden en reigers. Je kunt er ook onbeperkt vissen.

Er zijn veel mogelijkheden om schepen te huren vanaf 30 voet tot 51 voet (1 voet is 30,48 centimeter).

In zweden worden een aantal beroemde zeiljachten gebouwd:

  • Hallbergrassy
  • Najad
  • Mal

Een prachtig zeilgebied is het gebied vanaf Gteborg tot de grens van Noorwegen. Je hebt daar diepe fjorden, veel eilanden en granieten rotsformaties.