Aankoop keuring bij kopen zeilboot

18 augustus 2017

Een jachtmakelaar of jachtbemiddelaar heeft overigens altijd de plicht om je als orinterende koper juist te informeren over wat er met het schip wel of niet aan de hand is.

Echter ontheft je dat niet van je onderzoeksplicht bij het kopen van een zeilboot!! Bij twijfel is het natuurlijk altijd goed om een aankoopkeuring te doen en de daaruit voortkomende reparaties eventueel in mindering te brengen op de prijs.

Een belangrijk voordeel van het kopen van een zeilboot bij of via een jachtmakelaar of jachtbemiddelaar is de mogelijkheid de aankoopsom via een derdengeldenrekening te laten lopen zoals bij de aankoop van een huis. Dit geeft je een zekerheid van gelijk oversteken en het kunnen compenseren van eventueel gevonden gebreken die een directe transactie niet biedt. Het kopen van een zeilboot wordt ook net zoals een huis wel eens gedaan door een aankoopmakelaar. Die zoekt dan op basis van je wensen en specificaties een geschikte zeilboot of meerdere en krijgt uiteindelijk betaald als het goede schip is gekocht.

De beloning bij de (ver)koop van een zeilboot ligt voor een tussenpersoon in de courtage. Die bedraagt een percentage van de verkoopwaarde en wordt meestal gedragen door de verkopende partij. Realiseer je dus voor wie de tussenpersoon werkt.