Zeilboot kopen

18 augustus 2010

Een zeilboot kopen is niet eenvoudig. Dit komt doordat er veel aanbod is wat niet altijd goed te onderscheiden is maar ook doordat er een heleboel partijen zich op de markt bewegen waarvan niet altijd duidelijk is hoe competent ze zijn. Er zijn jachtmakelaars, jachtbemiddelaars, directe particuliere verkopers, charteraars die allemaal pretenderen een toegevoegde waarde te hebben bij een zeilboot kopen.

Het bezoeken van een zogenaamde verkoophaven heeft grote voordelen omdat er naast een altijd aanwezige tussenpersoon ook vaak een ruim aanbod aan te koop zijnde schepen is wat vergelijking en het verkrijgen van een brede indruk van de markt gemakkelijk maakt. Een boot is toch het beste te beoordelen naast andere boten, en kopen zonder een grondig en nuchter vergelijk gemaakt te hebben is niet heel verstandig.

Hoewel er op internet voor het gevoel al aardig te vergelijken is kun je natuurlijk bij het kopen van een zeilboot niet alleen van de fotos op internet uitgaan. Los van het verschil tussen fotos en werkelijkheid is er natuurlijk ook het varen met een zeilboot. Hoe gedraagt de boot zich op het water en eventueel onder zwaar weer en op de motor( ook heel belangrijk).

Zeilen is een mooie sport maar geen goedkope, zeker niet als de boten groter worden en er meer tijd voor het zeilen wordt ingepland dan voor onderhoud. Onderhoud kun je uitbesteden aan jachtwerven of zzpers maar dit is onveranderlijk relatief kostbaar. De kosten gaan ook nog eens omhoog (niet lineair) bij een groter schip.Dus bij aankoop moet er sterk gelet worden op de karakteristiek van het schip qua varen en qua inrichting, maar ook qua staat van onderhoud en waardevastheid. Een zeilboot kopen begint bij bepalen wat je ermee wil doen en wat je budget is. Budget voor aankoop is n, maar je jaarlijkse kosten zijn ook een niet onaanzienlijk deel van de kosten. Kosten van financiering laten we even buiten beschouwing. In een ander artikel leest u meer over de logica van de aanschaf van een zeilboot.

Zoals vermeld zijn er diverse soorten tussenpersonen. Het grote verschil tussen jachtmakelaars en jachtbemiddelaars is  dat een bij de NMBS (Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen) aangesloten jachtmakelaar moet voldoen aan specifieke eisen voor betrouwbaarheid. Er is een gedragscode en beroepsethiek en die wordt op zijn beurt weer getoetst door het European Maritime Certification Institute. Dit is natuurlijk geen harde garantie maar het zegt wel wat, ze hebben wat te verliezen.

Jachtmakelaar is overigens geen beschermde titel!! Dus let op of er een aansluiting bij de NMBS is als je daar waarde aan hecht. De website van het NMBS (www.NMBS.nl) vermeldt wie er aangesloten is.