De motor in een zeilboot

18 januari 2018

Zeilboten boven een meter of 5-6 hebben een motor om zich voort te bewegen. Dit is niet alleen handig, maar ook veilig omdat in de vaarwegen je de beroepsvaart uit de weg moet kunnen gaan.

De motoren zijn grofweg in 2 categorien onder te verdelen: de inbouwmotor en de buitenboordmotor. De inbouwmotor is vrijwel standaard vanaf een meter of 9 bootlengte. De schepen met een lengte tussen de 6 en de 9 meter zijn vaak voorzien van een buitenboordmotor. Een inbouw, ook wel inboard genoemd, zit meestal onder de trap naar de kajuit alwaar hij in goede situaties van alle zijden toegankelijk is.

De reden voor plaatsing op die plaats is dat het voor de gewichtsverdeling en de aandrijving van de boot de beste plaats is. Naast de motor is er ook een aandrijving nodig, en die zit tegenwoordig meestal recht onder de motor in een zogenaamde Saildrive. Dat is een schroef die middels een overbrenging recht onder de motor zit, en er ook vast aan zit.

De andere vorm van aandrijving is de wat oudere techniek van de schroefas. Dan zit een as in de motor gestoken die licht schuin naar achteren wegloopt in de romp onder de kuip en verder naar achteren tussen de kiel en het roer eruit komt, waarbij de schroef vrijwel recht naar achteren wijst. In een schroefassituatie heb je wat meer draaiende delen die aan slijtage of storing onderhevig zijn, de saildrive is een beduidend modernere techniek.

De buitenboordmotor is niet altijd even handig, want de schroef zit helemaal achterop wat bij golfbewegingen de aandrijving nog wel eens uit het water haalt en dus ook je voortstuwing vermindert. Omdat in de meeste gevallen de bediening van de motor op de motor zelf zit, noodzaakt het de schipper om weg te kijken van waar hij vaart en laag te blijven, wat voor het overzicht niet altijd gunstig is. Tevens lopen buitenboordmotoren op benzine (vaak mengsmering) wat duurder en milieubelastender is. Wel zijn er tegenwoordig hele goede 4 takt motoren in de handel die zowel het verbruik als de belasting doen afnemen. Bekende merken in de inboard motoren zijn Yanmar en Volvo (Penta) maar er zijn tegenwoordig ook erg goede gemariniseerde motoren van VW te koop.