Onderdelen van zeiljachten

26 mei 2011

Diverse onderdelen op een zeiljacht. Alle onderdelen aan boort van een boot heeft een eigen naam. Er zijn weleens situaties waarin snel gehandeld moet worden, dan mogen er geen spraakverwarringen ontstaan. Je hebt grofweg de romp, de tuigage, het dekbeslag en de techniek. De tuigage bestaat uit zeilen, mast, giek en eventuele extra onderdelen zoals een spinnakerboom.

Aan de mast zitten de zeilen vast. De mast wordt omhoog gehouden door staaldraden; staand want. Het staand want bestaat uit stagen en wanten. Onderaan het grootzeil hangt de giek, gemonteerd aan de mast. Sommige boten hebben bovenaan het grootzeil een gaffel zitten. De giek en de gaffel zitten met een klauw vast aan de mast. Sloeptuigen hebben twee zeilen; grootzeil en fok. Cattuig heeft alleen een grootzeil. De randen van het zeil worden lijken genoemd. Om het zeil te hijsen gebruik je vallen (fokkeval, zeilsval). Touwen die vast zitten aan het zeil om het strakker of losser te trekken heten schoten (grootschoot, fokkeschoten). Om de koers makkelijker te kunnen bepalen zit bovenop een vaantje/waker.

De romp heeft een kiel (vast of zwenkbaar) of midzwaard maar in ieder geval gewicht om de boot rechtop te houden. Er kan bij een 10 meter boot zo tussen de 700 en 1500 kilo aan lood onder de boot zitten!

Zwaardboten hebben onder de romp een beweegbaar zwaard. Kielboten hebben daar een vaste kiel. Het roer is uiteraard om te kunnen sturen en hangt aan of onder het schip. Met een goed getrimd schip kun je ook op de zeilen sturen.