Het onderhouden van je zeilen

1 januari 2018

Zeilonderhoud is heel belangrijk. Het zeil zorgt er onder andere voor dat je vooruitkomt. Maar het krijgt wel veel te verduren.

  • zonlicht (UV-straling)
  • zout
  • onnnodig lang klapperen
  • vuil en zand
  • vocht
  • roet
  • vogelpoep

Wat kun je ertegen doen?

Tegen UV-straling valt weinig te doen. Je kunt moeilijk alleen nog maar ‘s avonds of met slecht weer zeilen en als de zon schijnt de huiken en hoezen op je zeilen houden. Toch zijn er wel boten die UV stroken hebben op de rolfok, Bijvoorbeeld de Fox 22.Maar dat werkt alleen in opgerolde toestand. Wel kun je erop letten dat als je klaar bent met zeilen je meteen de hoezen om de zeilen heen doet.

Zand- of kleideeltjes en ander vuil gaat tussen de vezels van het doek zitten. Als het zeil beweegt werkt het al schuurpapier. Het beste is om te voorkomen dat er vuil op het zeil komt, laat niemand op het zeil staan. Mocht je toch vuil op het zeil hebben is het het beste het met water af te spoelen. Ook als je in zout water hebt gezeild! Wel is het belangrijk dan met zoet water af te spoelen.

Verder moet je je zeilen niet onnodig laten klapperen. Hierdoor rekken de garens uit waarmee het zeil gemaakt is. De vorm van het zeil kan hierdoor minder efficint worden waardoor het achterlijk niet meer te trimmen kan zijn. Om kreuken te voorkomen moet je het zeil iedere keer anders oprollen.Voor de opslag van je zeilen in de winter is het belangrijk het zeel met plastic folie te bedekken om het droog te houden en te beschermen tegen insecten. Je kunt ook nog mottenballen in de hoeken van het zeil stoppen om te beschermen tegen knaagdieren. Je kunt beter het zeil niet in een zak met een rits bewaren. Dit kan het zeil kreuken en mogelijk beschadigen.