Osmose als kostenpost

1 september 2017

Osmose is a sailors worst nightmare en ik spreek helaas uit ervaring. De vraag die veel rond gaat en waar niet altijd eenduidige antwoorden op komen is wat het is, hoe osmose er komt en wat je wel of niet aan moet doen.

Wat is osmose?

Osmose is een chemisch proces wat niet volledig uitgedroogde stoffen in de onderwaterhuis laat reageren met langzaam indringend water. Deze chemische reactie laat zuren ontstaan die vervolgens blaasjes in de romp laten ontstaan. Die blaasjes kunnen opengaan maar bij het heel lang laten zitten kunnen ze groot worden en op een zeker moment delaminatie van de huid doen ontstaan. Dat is erg onwenselijk

Hoe serieus is osmose?

Er is naar bekend nog nooit een jacht gezonken door osmose. Dat houdt in dat er veel commotie is over dit onderwerp door waardedaling van het schip omdat iedereen het wil laten repararen. Dat kost voor een 32 voets boot ongeveer 6000 tot 9000 euro..en je krijgt er niets voor of van terug.

Niet van de verzekering meestal, en ook niet van een haven, tegenpartij of wie dan ook. Tenzij het een terugkerende osmose is na een eerder gedane reparatie met garantie.

Wat is een osmosereparatie?

Bij een osmose reparatie wordt de buitenste laag van je onderwaterschip eraf gehaald. Daarna wordt de huid kunstmatig of geforceerd gedroogd opdat er geen herhaling meer kan optreden. Vervolgens wordt er een nieuwe laag gelcoat opgezet inclusief primer en antifouling. Dit hele proces van osmose reparatie kan 6 weken tot 6 maanden duren, afhankelijk van de droogtijd van de romp.

Wie doet de osmosereparatie?

Veel jachtwerven kunnen osmose repareren al dan niet met special apparatuur. Sommige bedrijven maken gebruiken van een HotVac methode die met geforceerd drogen werkt wat de reparatietijd aanzienlijk verkort. Als je de tijd hebt kun je het schip gewoon natuurlijk laten drogen maar dat kan heel lang duren. Daarnaast is geforceerd drogen gecontroleerder. Het is wel zinvol en aan te raden om garantie te vragen op de reparatie omdat als je een schip in het water laat liggen het wellicht terugkomt, al is dit waarschijnlijk na de garantieperiode

Wie krijgt osmose?

In principe krijgt iedereen die zijn schip te lang in het water laat liggen vroeg of laat osmose. Dat is een uitspraak van een reparateur. Door het feit dat iedere scheepshuid uiteindelijk water inlaat, en er in iedere romp onvoltooide chemische reacties zijn, lijkt dit aannemelijk. Wel is het zo dat er waarschijnlijk een oververtegenwoordiging van het aantal kwalitatief mindere schepen is onder de osmose slachtoffers.

Is osmose te voorkomen?

De gulden regel is om je schip elk jaar uit het water te halen en te laten drogen. Dat is geen garantie dat je geen osmose krijgt, maar het verlaagt de kans in ieder geval wel! Let ook op je roer want een roerblad kan het ook krijgen.