De kiel maakt het schip heel stabiel

24 augustus 2017

Kielboten zijn boten met een kiel onderaan de romp van de boot. De kiel zet de krachten van de wind die dwars op het schip komen om in voorwaartse krachten. Het helpt daarmee voorkomen dat de boot heel erg zal verlijeren. Ook helpt het de boot recht te houden. Door de zwaartekracht wil de kiel altijd omlaag gericht zijn. Als je dan schuin gaat, komt er een neerwaartse kracht op de kiel. Daardoor zal de boot minder makkelijk omslaan.

Meestal houdt een kiel de boot stabieler dan een zwaard dat doet. aar het nadeel is weer wel dat je kiel er niet uit kan. Mocht je vast komen te zitten aan lagerwal, dan wordt het heel moeilijk daar weer weg te komen! (Lagerwal is de kant waar de wind naartoe blaast. Hogerwal is de kant waar de wind vandaan komt).

De kielboten zijn over het algemeen groter dan de zwaardboten. Meestal liggen kielbotenook wat stabieler op het water waardoor ook deze boten geschikt zijn voor beginnende zeilers. Maar voor de gevorderde zeilers zijn ze ook geschikt doordat de meeste een trapeze hebben. Ook kun je bij de grotere zeilen het zeil kleiner maken bij harde wind (reven). Daardoor vang je minder wind en ga je minder snel en schuin.

Een paar voorbeelden van Kielboten zijn

  • randmeer: Middelgrote, open zeilboot. Mogelijkheid tot trapeze en ballonfok.
  • valk: tweemans, open zeilboot. Gemaakt van hout of polyester (=polyvalken).
  • regenboog:driemans, open zeilboot. Mogelijkheid tot spinnaker.

De valk wordt het meest gebruikt bij zeillessen en wordt, net als de randmeer, ook veel verhuurd.

Omdat de kielboten meestal van middelgrote grootte zijn, hebben ze ook een vooronder. Daar kun je spulletjes opbergen. Vaak zitten daar ook de luchtkussens in.

Deze boten hebben misschien wel een kiel( voor stabiliteit) maar toch kan de wind sterker zijn. Daarvoor hebben veel kielboten een trapeze. Dat is een kabel die vast gemonteerd is aan de mast. Onderaan zit een klein handvatje en een ijzer montuurtje met 3 ogen. Het pak zit als een soort pamper met een haak op je buik. De haak kun je vast maken aan het ijzeren montuurtje. Je kunt hem op verschillende hoogtes vastmaken, zodat je ook hoger of lager boven het water hangt. Allereerst ga je op het randje van de boot zitten, maakt de haak vast en zoekt steun met je been die het meest aan de oorkant van de boot zit. Als je dat hebt zet je je af zodat je op de rand komt te staan (eigenlijk hangen). Als je naar binnen wilt buig je je andere been en dan draai je vanzelf binnenboord.