Kruiser

22 oktober 2017

Er zijn twee verschillende definities voor de term ‘kruisers’.

  • Een oorlogsschip
  • Een plezier zeilbootje

Een oorlogsschip

Een kruiser is een oorlogsschip dat een veelheid aan taken kan uitvoeren zoals het bekampen van vijandelijke oorlogsschepen, patrouilleren, beschermen van de handelsroutes, verkenningstaken en het versterken van de aanvalskracht van vlooteenheden. Om deze taken te kunnen uitvoeren moet het onder andere over een grote actieradius beschikken en een goed onderkomen aan zijn bemanning bieden voor langere periodes. Er zijn onder de oorlogsschepen een aantal verschillende kruisers;

Lichte kruisers

De lichte kruisers waren meer gericht op snelheid en minder op bewapening en bepantsering. Dit was het type schip dat effectief bleek in het onderscheppen van convooien.

Slagkruiser

Aan de andere kant van het scala zat de slagkruiser (Battle cruiser). Dit type had meer bewapening, minder snelheid, maar de bepantsering van een kruiser. Hiermee dacht met snel een slagschip tot zinken te kunnen brengen. Als de kruiser echter zelf geraakt werd door een slagschip dan zou het snel eind oefening zijn: de bepantsering was niet goed genoeg om veel inslagen te weerstaan.

Vliegdekschip-kruiser

Een andere minder voorkomende variant is de hybride kruiser-vliegdekschip. Dit was een klasse schip dat aan de voorkant geschutskoepels had met kanonnen en aan de achterkant een landingsbaan/opstijgbaan voor vliegtuigen. Omdat het type niet erg succesvol was zijn er niet veel van dit type gemaakt. In de jaren tachtig hebben de Russen nog gexperimenteerd met een hybride kruiser-helikoptervliegdekschip. Het result was de Kiev. Hieronder een afbeelding van dit schip.

Een plezier zeilbootje

Een zeilkruiser is een klein familiejacht waarmee gezeild kan worden op stille wateren. Het bootje heeft vaak een metalen romp. Dit zorgt voor het tegen gaan van houtrot of osmose. Wel heeft dit als gevolg een verzwaard effect op de boot. Er zijn meerdere soorten kruisers dan alleen de zeilbootkruiser;

Zeilkruiser

Een zeilkruiser is een klein familiejacht waarmee gezeild kan worden op stille wateren. Het bootje heeft vaak een metalen romp. Dit zorgt voor het tegen gaan van houtrot of osmose. Dit kan met open of dichte kajuit.

Motorkruiser

Dit zijn kruisers met een binnenboord motor zonder zeil met kajuit en cockpit. Ook bij een motorkruiser is de romp vaak van metaal. Deze kan met open of dichte kajuit.