Zwaardboten

24 augustus 2017

Zwaardboten zijn zeilboten die stabiel proberen te blijven door middel van een zwaard. Het handige hieraan is dat je het zwaard eruit kan halen. Bijvoorbeeld als je voor de wind vaart (zie koersen). Dat is de meest stabiele koers en dan heb je het zwaardje niet echt nodig. Je gaat dan meestal sneller, doordat er minder weerstand is. Als je dan weer aan de wind gaat varen duw je hem er gewoon weer in. Aan de wind ga je het schuinst dus heb je meer stabiliteit nodig. Maar niet alleen voor de stabiliteit gebruik je het zwaard. Mocht je omslaan dan krijg je de boot weer recht door op het zwaardje te gaan staan.

Een voorbeeld van een zwaardboot is een laser pico. De laser pico is de opvolger voor iedereen die te groot is geworden voor een Optimist (ook een zwaardboot). Ook zorgt de pico voor wat meer actie. Het bootje heeft een grootzeil en een fok. De fok kun je makkelijk op en af doen. Daardoor is het bootje zowel geschikt om in je eentje in te varen als met zijn tween. Doordat je heel snel nat wordt kun je een wetsuit dragen. In het wetsuit komt een laagje water te staan die de temperatuur van je lichaam krijgt. Daardoor heb je het minder snel koud.

Als je te groot bent voor de laser pico, of bijvoorbeeld beter en sneller wilt leren zeilen, zijn er altijd nog andere zwaardboten. Op kampen worden meestal voor de jongeren deze zwaardboten ook nog gebruikt:

  • Splash: het bijzondere aan deze boot is dat het twee boten in n is. Je kunt er ook een groter zeil op zetten, dan heb je een flash. Dat kun je doen om sneller te gaan.
  • Laser 1: deze boot is een officicile Olympische wedstrijdboot, omdat die heel snel is.laser vago: deze boot heeft veel vaarmogelijkheden. Zo kun je er een gennaker bij doen en heeft het een trapeze. Het is dus zeer geschikt voor wedstrijden. Maar je kunt er ook rustig aan mee doen, voor de beginners.
  • Topaz Tres: deze boot is ook heel snel door gennaker en trapeze. Ook weegt hij maar 60 kg.

Splash en laser zijn het meest geschikt voor wedstrijd zeilen. Laser vago en topaz tres zijn het meest divers door de extra’s die je niet perse hoeft te gebruiken. Relatief zijn de zwaardboten meestal sneller dan de kielboten.