Waarop je moet letten bij bareboat zeilen

31 augustus 2017

Bij bareboat zeilen huur je een boot en ga je ermee zeilen zonder begeleiding. Je kunt zelf gebieden verkennen. Je bent immers zelf kapitein. Ook kun je zelf bepalen waar je naartoe gaat, al moet je wel in het zeilgebied van de verhuurder blijven.

De meeste ervaren zeilers kiezen hiervoor. Want je moet jezelf goed kunnen redden op open zee en ook in de haven. Ook moet je nu zelf bepalen wanneer je waar naartoe gaat, dus moet je op het weerbericht letten. Het is wel handig als je ook weer terugkomt in de haven, navigeren is daarom ook niet onbelangrijk. Voor de navigatie is de boot standaard uitgerust met zeekaarten en een boordboek. Bij bareboat zeilen geldt een borgsom die contant of per credit card voldaan wordt. Het is daarom wel even belangrijk de boot goed te checken of alles aanwezig is. Anders kan het zijn dat na het varen je minder borg terug krijgt dan je eigenlijk zou moeten hebben doordat onderdelen missen die jij niet hebt kwijt gemaakt.

Bij het kiezen van een geschikte boot om mee te gaan varen moet je niet een te grote boot nemen. Je moet namelijk in staat zijn om met je boot te manoeuvreren, te zeilen, aan-en af te meren en te ankeren. Verder is het nodig dat je ervaring hebt met kunstnavigatie en het raadplegen van zeekaarten. Soms vaar je zo ver weg dat je de kustlijn niet meer ziet. Dan is het wel handig dat je weer terug kunt komen. De meeste huurboten hebben geen gevanceerde navigatie apparatuur aan boord dus kaartlezen blijft nodig. Neem indien mogelijk een handheld GPS mee.

Ook moet je nu zelf eten en drinken meenemen, want bij het langs de kust varen in de Middellandse zee vind je niet op elke hoek een eetgelegenheid. Als je goed voorbereid op weg gaat (met een scheef oog op de weersomstandigheden die snel kunnen veranderen) is het enige wat je nog hoeft te doen genieten van de mooie omgeving!