Opstappers

26 februari 2018

Opstappers, een welkome hulp of manier om te zeilen zonder eigen boot. Opstappers zijn zeilers of in ieder geval passagiers/matrozen, die op andermans boot meevaren tegen geringe of geen betaling. In principe dus amateurs die wellicht tijd hebben maar geen boot of het gewoon leuk vinden om steeds op andere plekken en/of andere schepen te varen.

Er zijn meerdere plekken waar er verzamelplaatsen zijn voor vraag en aanbod, ik heb zelf een keer een opstapper gevraagd om de staande mastroute mee te varen vanaf Ketelhaven naar Noordschans. Dit was een Belg die dat voor zijn plezier deed en mij heel goed geholpen heeft.

Veel opstappers zijn er te vinden voor oversteken, zoals bijvoorbeeld naar de canarische eilanden, of de atlantische oceaan over. minder exotisch maar ook leuk zijn oversteken over het kanaal, waar ook geregeld opstappers worden gevraagd of aangeboden.

Een opstapper kan extra kennis, gezelschap maar zeker ook een extra set handen en ogen meenemen, het is uiteraard wel belangrijk dat je elkaar persoonlijk kunt verdragen want een boot is niet groot en er is geen ontsnappen aan als je elkaar niet mag.

Er zijn voldoende negatieve verhalen te vinden op internet over dit fenomeen, gelukkig ook hele positieve om dit een beetje te balanceren.