Blessures

26 januari 2018

Net als met iedere lichamelijke activiteit kan ook zwemmen blessures opleveren. Zwemmen staat niet bekend als een risicovolle sport maar het kan wel twee hele specifieke blessures opleveren.

Dit zijn de zwemmersschouder en de schoolslagknie. Deze twee zijn ook veruit de meest voorkomende blessures in het zwemmen. Echte zwemblessures komen bijna alleen maar voor in de professionele zwemsport. Bij amateur zwemmen, of bij vrij zwemmen komt kramp het meeste voor. Met kramp heb je vaak je spieren overbelast en dit kan gebeuren doordat je te lang in het water bent gebleven.

Langdurige en serieuzere blessures komen dus bijna alleen voor in de zwemsport. Deze blessures zijn bijna altijd het gevolg van overbelasting. Vaak wordt dit veroorzaakt door een mix tussen zwemtraining in het water en krachttraining op het droge. Een andere oorzaak dat zwemblessures kan veroorzaken is de zwemslagen op de verkeerde manier uitvoeren. Hierdoor worden je spieren op een verkeerde manier gebruikt.

Preventie

Het beste om zwemblessures tegen te gaan is om ze te vermijden. Dit kan je bereiken door de zwemslagen op de juiste manier uit te voeren. Mocht je toch een blessure oplopen, ga dan met je klacht naar een fysiotherapeut.