Risico factoren

26 januari 2018

Zwemmen is vooral een hele leuke activiteit maar er zijn, net als bij iedere andere activiteit of sport, wel risicofactoren. Deze factoren zijn in drie categorieën in te delen. Gezondheidsfactoren, zwemwaterfactoren en ongelukkenfactoren.

1) Gezondheidsfactoren

Zwemmen kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Denk bijvoorbeeld aan blessures die je op kan lopen tijdens het zwemmen.

Meestal worden deze veroorzaakt door overbelasting van het lichaam. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van hun ogen of oren wanneer ze (lang) zwemmen.

2) Zwemwaterfactoren

Wanneer je gaat zwemmen in de natuur, in open water, moet je altijd letten op de kwaliteit van het zwemwater. Bij zwemplekken in de natuur die geschikt zijn om in te zwemmen staat altijd een bordje, staat dit bordje er niet dan is het zwemmen geheel op eigen risico!

Zwemmen in onveilig zwemwater kan tot infecties leiden door de bacteriën in het water. In (grote) rivieren en vooral in zeeën moet je ook altijd bedacht zijn op (gevaarlijke) stromingen.

3) Ongelukkenfactoren

Ongelukken kunnen natuurlijk altijd gebeuren maar tijdens het zwemmen moet je extra oppassen op verdrinkingsgevaar. Vooral met kinderen in de buurt bij water moet je voorzichtig zijn met het oog op verdrinkingsgevaar.