Perslucht duiken

26 februari 2018

Persluchtduiken is een vorm van lang onder water blijven die tussen snorkelen en duiken in zit. Bij snorkelen heb je namelijk, als je geheel onder water bent (ook met de snorkel), geen extra hulpmiddelen die je helpen ademen.

Bij duiken, met name diepzeeduiken, heb je een grote luchttank op je rug waarmee je lang en diep onder water kan blijven.

Perslucht duiken zit daar tussen in omdat je wel een luchttank op je rug hebt, maar je er niet heel erg diep mee kan en je kan er ook niet zo lang mee onder water blijven als (diepzee)duiken. Met persluchtduiken gebruik je een luchttank die gevuld is met perslucht, vandaar ook de naam.

Persluchtduiken is een populair tijdverdrijf maar je kan niet zomaar gaan persluchtduiken. Je moet altijd eerst geoefend hebben en wat theorie voor de veiligheid hebben geleerd. Veel zwembaden in Nederland bieden aan geoefende zwemmers, je moet vaak een of meerdere snorkeldiploma’s hebben, cursussen in persluchtduiken aan. Een officieel diploma is er niet, maar er zijn wel certificaten. Het is aan te raden deze te halen omdat je nooit zonder enige oefening zomaar aan persluchtduiken kan doen.