Een privébad

20 februari 2018

Een zwembad voor eigen gebruik: een privébad. Een speciaal soort zwembad is het privébad. Dit is een zwembad die particulier (een individueel persoon) bezit, en zelf gebruikt. Het voordeel is natuurlijk dat als je een eigen privébad hebt, je er altijd gebruik van kan maken wanneer het jou uitkomt.

Soorten privébaden

Er zijn veel verschillende soorten privébaden. Omdat particulieren zelf kunnen bepalen welke afmetingen en vormen ze willen, zit er dus veel variatie in.

Klimaat

Het klimaat speelt een belangrijke rol bij het aanleggen van privébaden. Vooral vroeger werden de meeste privébaden aangelegd in warmere klimaten, met name rond de 1950s in Amerika. Tegenwoordig worden deze zwembaden ook meer aangelegd in koudere streken.

Buitenbaden

De meest privébaden die aangelegd worden, zijn buitenbaden. Dit is vanwege de reden dat mensen die in een warm klimaat wonen, het meeste gebruik maken van een privébad en graag afkoelen in een buitenbad.

Er verschillende buitenbaden, de meeste worden aangelegd in de achtertuin maar je hebt ook de zogenoemde ‘rooftop pools’. Dit zijn buitenbaden die op daken worden aangelegd. Dit is vooral populair in grote steden waar veel flatgebouwen zijn.

Toch worden buitenbaden niet alleen aangelegd in landen met een warm klimaat. Verwarmde buitenbaden zijn ook erg populair in iets koudere streken. De verwarming zorgt er immers voor dat het water toch lekker warm aanvoelt.

Binnenbaden

Binnenbaden worden minder aangelegd dan buitenbaden omdat dus de meeste mensen een privébad hebben voor afkoeling tijdens warme dagen. Om die reden zijn binnenbaden ook populairder in iets koudere streken, dan kost het minder geld om het bad te verwarmen.

Opblaasbaden

Je zou het misschien niet denken maar opblaasbaden horen ook bij privébaden. Je kan er vaak niet echt in zwemmen, maar het is wel je eigendom. Opblaasbaden worden meestal in de zomer opgezet voor kinderen om in af te koelen bij warm weer.

Veiligheid
In sommige gebieden is het verplicht om een soort van omheining om een privézwembad te hebben, dit om het aantal verdrinkingen onder jonge kinderen tegen te gaan. Toch is dit lang niet overal verplicht en omdat de mensen zelf eigenaar zijn van het zwembad en verantwoordelijk ervoor zijn, is het moeilijk regulaties te maken.

Waterzuivering

De meeste privébaden hebben een waterzuiveringsinstallatie. Deze bevindt zich meestal vlak bij het zwembad en zuivert het water. Deze installatie is vaak een stuk kleiner dan in openbare zwembaden, omdat privézwembaden over het algemeen kleiner zijn dan openbare zwembaden. Hoe groter het zwembad namelijk is, hoe duurder het zuiveren is.