Het wedstrijdbad

27 februari 2018

Het zwembad speciaal voor wedstrijden: het wedstrijdbad. Officiële zwemwedstrijden moeten in een wedstrijdbad worden gehouden. De afmetingen voor deze zwembaden zijn officieel vastgelegd door de zwembond.

Functies

De eerste functie van een wedstrijdbad is natuurlijk om zwemwedstrijden te houden. Maar voor veel zwemclubs en zwembaden is het niet praktisch om het wedstrijdbad alleen voor wedstrijden te gebruiken. Wedstrijden worden niet zo vaak gehouden, en in verband met de kosten en ruimte heeft het wedstrijdbad ook andere functies.

Andere sporten

Voor veel clubs wordt het wedstrijdbad behalve voor wedstrijdzwemmen, ook voor veel andere sporten gebruikt. Zo is bijvoorbeeld het wedstrijdbad vaak diep genoeg om ook schoonspringen te kunnen uitoefenen. Ook waterpolowedstrijden en trainingen worden vaak in dit bad gehouden.

Leszwemmen

Om goed te leren zwemmen is het nodig om langere afstanden te kunnen overbruggen. Omdat een wedstrijdbad ofwel 25-meter, of 50-meter lang is, is het wedstrijdbad erg geschikt om zwemles in te houden.

Ook worden snorkellessen en duikcursussen vaak in dit bad gehouden, vanwege de diepte en de lengte van het bad.

Diplomazwemmen

Als je mag afzwemmen voor je diploma, wordt dit bijna altijd gedaan in een wedstrijdbad.

Vrije tijd

Als een zwembad open is voor het vrijzwemmen, wordt er in het wedstrijdbad ook gezwommen. Mensen kunnen dan baantjes trekken, voor hun conditie maar ook gewoon voor de plezier.

Afstanden

Er zijn twee soorten wedstrijdbaden. Het 25-meter bad en het 50-meter bad.

Het 25-meter bad wordt voor kortere afstanden gebruikt (zoals de sprintnummers) en het 50-meter bad voor langere afstanden.

Materialen

Bij veel wedstrijden wordt er vanaf een startblok begonnen. Dat is een verhoging aan de rand van het zwembad waarvan in het water kan worden gedoken en gesprongen.

Er liggen ook lijnen in het wedstrijdbad, om de verschillende banen aan te geven.

Bij zwemwedstrijden op de rug, zijn er ook vaak lijnen die over het bad worden gehangen, zo kan je aflezen waar je ergens in het bad bent, ook al ben je op je rug.

Tijden

Het belangrijkste bij wedstrijdzwemmen is natuurlijk wie de snelste is. Om dit te meten in een wedstrijdbad worden verschillende manieren gebruikt.

Elektronisch

Zodra de zwemmer aantikt aan de kant, wordt een elektronisch signaal doorgestuurd naar een tijdmeter. Hiermee kan je tot op de duizendste seconde zien wie het snelste was.

Persoonlijk

Er kan altijd iets fout gaan met de elektronische meetapparatuur, daarom zijn er altijd waarnemers aanwezig bij zwemwedstrijden. Zij kijken naar of er niet te vroeg wordt gestart, of de zwemslagen en keerpunten volgens de regels worden uitgevoerd en ze meten de tijd nog eens persoonlijk. Zo wordt geprobeerd alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.