Openbare zwembaden

20 januari 2018

Toegankelijk voor iedereen: openbare zwembaden. In tegenstelling tot privé zwembaden, zijn openbare zwembaden in principe voor iedereen toegankelijk, al moet je vaak wel een kaartje kopen of een abonnement hebben.

Soorten openbare zwembaden

Openbare zwembaden zijn er in vele soorten en maten. Wat ze allemaal wel gemeen hebben is dat ze bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Ze zijn verschillend in dat je bijvoorbeeld openlucht, overdekte of semi-overdekte openbare zwembaden hebt.

Functies

Openbare zwembaden kunnen verschillende functies hebben. Hier volgen de belangrijkste:

  1. Recreatieve functie: Mensen kunnen naar het zwembad kunnen komen om in hun vrije tijd te gaan zwemmen.
  2. Educatieve functie: Het zwembad kan gebruikt worden om zwemlessen aan te bieden
  3. Sportieve functie: Bijna altijd zijn zwemsportclubs verbonden aan een bepaald zwembad, ze gebruiken het zwembad dan voor trainingen en wedstrijden.

Veel openbare zwembaden worden gebruikt voor al die functies, ze moeten namelijk wel geld verdienen om open te kunnen blijven.

Een zwembad kan zich natuurlijk ook specialiseren in één bepaalde functie. Een wedstrijdbad bijvoorbeeld, wordt gebruikt voor de sportieve functie. Terwijl een tropisch zwembad zich alleen focust op de recreatieve functie.

Hygiëne en veiligheid

Omdat er veel mensen gebruik maken van openbare zwembaden is het extra belangrijk dat er goede hygiëne en veiligheid is. Degene die de regels opstelt hiervoor is het ministerie VROM (ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer).

Hygiëne

Bij de regels over hygiëne gaat het vooral over de kwaliteit van het zwemwater. Zwemwater mag niet te veel bacteriën, ziekteverwekkers en chloor bevatten. Ook het zuurgehalte van het water mag niet te hoog zijn. Alle toegestane hoogtes staan in een reglement dat opgesteld wordt door het VROM.

Ook de hoeveelheid en kwaliteit van toiletten, douchecabines en kleedhokjes vallen in deze categorie.

Veiligheid

Onder veiligheid vallen onder andere het controleren van het materiaal bij een zwembad. (zoals glijbanen en duikplanken) Maar ook het toezicht valt in deze categorie. Het is in de regels vastgesteld hoeveel toezichthouders je moet hebben bij het aantal zwemmers.

Subsidie

Vaak worden openbare zwembaden ondersteunt door de gemeente door het krijgen van subsidies. Openbare zwembaden zijn voor gemeenschappelijk gebruik, en het is in vele opzichten goed als ze blijven bestaan. Ze bieden namelijk een plek om aan sport te doen, om er  vrije tijd door te brengen en om zwemdiploma’s te halen.