Zwembaden

26 december 2017

Meer dan alleen bakken met water om in te zwemmen; de zwembaden. Al in het oude Rome kon je zwembaden vinden. De zwembaden daar werden eerst alleen gebruikt voor militaire trainingen maar later werden ze vooral gebruikt als sociale ontmoetingsplekken. Deze zwembaden werden thermen, of badhuizen, genoemd.
Ook nu kennen we vele gebruiken voor zwembaden, de meest voorkomende is het recreatieve gebruik, gewoon voor de lol dus. Er zijn echter ook nog heel veel andere gebruiken, denk bijvoorbeeld aan zwembaden die gebruikt worden voor sport, revalidatie of training.

Behalve verschillende gebruiken voor zwembaden heb je ook veel verschillende soorten zwembaden. Je hebt bijvoorbeeld openbare zwembaden maar ook privézwembaden. Dezen kunnen weer overdekt of in de open lucht zijn.

Er zijn twee dingen die alle  soorten zwembaden gemeen hebben, het zijn allemaal (grote) bakken met water en ze zijn aangelegd door de mens.

Hierin verschillen zwembaden met zwemplekken in de natuur, zwembaden zijn door mensen gebouwd en niet natuurlijk ontstaan. De reden waarom mensen zwembaden bouwden is simpel, zo konden ze zelf de omstandigheden bepalen en zelf de plek van de zwemgelegenheid uitkiezen.