Het subtropisch zwembad

27 februari 2018

Zwemmen onder tropische omstandigheden: het subtropisch zwembad. De temperatuur is er hoger dan normaal en ook het zwemwater is warmer, dit zijn twee kenmerken van een subtropisch zwembad. Mensen gaan vaak naar zo’n soort zwembad in hun vrije tijd, aan sport of leszwemmen wordt er nauwelijks gedaan in dit soort zwembaden.

Naam

De naam subtropisch zwembad komt van de marketing strategie van vakantieparken als Center parcs en Sunparks. Zij begonnen hun zwembaden te promoten als ‘subtropische zwemparadijzen.’ Sindsdien is de naam ingeburgerd geworden.

Faciliteiten

Behalve de temperatuur van het zwembad en het zwemwater, zijn er nog andere dingen die een subtropisch zwembad onderscheiden van andere zwembaden.

Baden

Een subtropisch zwembad heeft vaak meerdere baden. Deze baden staan vaak vol met sproeiers, glijbanen en andere extras die het zwemmen nog leuker maken. Je hebt vaak een kinderbad, het water is hier niet al te diep, en vaak zijn er kleine glijbanen en waterspuitende versiersels aanwezig. Ook heb je vaak een ‘golfslagbad’ of ‘snelwaterbad’. In deze gedeeltes stroomt het water sneller dan in de rest van het zwembad.

Lay-out

De lay-out van zo’n soort zwembad ziet er ook vaak heel erg anders uit dan die van een traditioneel zwembad. Er zijn meer bochten, decoraties en bijzonderheden aanwezig.

Glijbanen

Veel subtropische zwembaden staan bekend om hun vele en leuke zwembaden. Deze kunnen dicht, open, met lichtjes of juist in het donker zijn.

Extras

Veel subtropische zwembaden bieden ook andere extras. Zoals Turkse stoombaden, sauna’s, kruidenbaden, koudwaterbaden en bubbelbaden.

Dagje uit

Tropische zwembaden worden vaak gebruikt voor (kinder)feestjes en dagjes uit. Omdat een subtropisch zwembad zo gevarieerd en vaak groot is, is er veel te doen en kan je makkelijk een hele dag er verblijven. Er is daar daarom ook vaak een cafetaria of restaurant bij het subtropisch zwembad. Zo kan je op dezelfde plek ook iets eten. Tropische zwembaden zijn daarom niet alleen voor kinderen of mensen die van glijbanen houden. Er is zoveel te doen dat er voor ieder wel wat wils is.