Zwemplezier in je achtertuin: het opblaaszwembad

10 maart 2018

Zwemplezier in je achtertuin: het opblaaszwembad. Je hebt of had er thuis vast ook een, het opblaaszwembad. Dit soort zwembaden zijn erg populair in de zomer en worden vaak door ouders opgeblazen om hun kinderen in te laten spelen en af te laten koelen bij warm weer.

Geschiedenis

In de jaren 70 en 80 werden opblaaszwembaden een populair artikel. Daarvoor werden er andere artikelen gebruikt die als ‘zwembad’ moesten dienen. Denk bijvoorbeeld aan een wastobbe of een teil.

Deze voorwerpen zijn redelijk onveilig om als zwembad te gebruiken. Een teil, bijvoorbeeld, is meestal gemaakt van een hard materiaal, zoals ijzer. Als kinderen struikelen of vallen kan dit gevaarlijk zijn. Daarom worden opblaaszwembaden nu van plastic gemaakt.

Veiligheid

Ondanks dat plastic een  erg geschikt materiaal om zwembaden van te maken, moet je nog steeds goed opletten op de veiligheid. Vooral met kleine kinderen, verdrinking kan voorkomen, zelf als er maar weinig water in het badje staat.

Plastic zwembaden zijn vanwege het zachte materiaal wel een stuk veiliger dan de wastobbes en teilen die ze vroeger gebruikten.

Grootte

Opblaaszwembaden zijn er in vele soorten en maten. Ze kunnen natuurlijk niet oneindig groot zijn. Hoe groter het zwembad namelijk, hoe meer water er in kan en hoe zwaarder het wordt voor het plastic om het gewicht te houden.

Sommige zwembaden zijn niet groter dan een voetenbadje, andere kunnen groter zijn maar echte opblaaszwembaden om goed in te kunnen zwemmen bestaan bijna niet.

Opblazen

Opblaaszwembaden moeten dus inderdaad worden opgeblazen. Dit kan op verschillende manieren. Kleine zwembaden worden vaak opgeblazen met de mond. Grotere zwembaden worden vaak met een pomp opgeblazen. Dit kan een elektrische pomp zijn, of eentje die je zelf moet bedienen met je handen of voeten.

Attributen

Bij sommige opblaaszwembaden horen attributen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan trappetjes, opblaas speeltjes en soms zelfs schoonmaaksystemen.