Reddingzwemmen

2 maart 2018

Anderen redden in en rond het water heet reddingszwemmen. Bij reddingszwemmen ligt de nadruk op hulpverlening en techniek. Deze twee kwaliteiten zijn beiden nodig om het reddingszwemmen goed uit te voeren.

Het belangrijkste dat je leert en uitoefent bij deze tak van het zwemmen is het omgaan met drenkelingen. Hierbij komen twee verschillende taken aan bod.

  • De drenkeling bereiken
  • De drenkeling vervoeren

Als je eenmaal hebt gezien waar de drenkeling in de problemen is geraakt kan je twee dingen doen. Ofwel probeer je diegene vanaf de waterkant te helpen, met behulp van touwen of reddingsboeien. Of je gaat zelf het water in en je helpt de drenkeling vanaf daar.

Een drenkeling vervoeren kan moeilijk en zelfs gevaarlijk zijn, een drenkeling kan in paniek raken en zich zo erg om je heen vastklemmen dat jij zelf ook zinkt. Daarom is het belangrijk om een drenkeling gerust te stellen en daarna pas een vervoersgreep uit te proberen. Er bestaan verschillende vervoersgrepen, vaak hangt welke je gebruik  af van de verwondingen een drenkeling.

Er bestaan in Nederland veel organisaties die zich bezig houden met reddingszwemmen, ook daarom staat Nederland zo goed bekend als het gaat om zwemveiligheid.