Geschiedenis wedstrijdzwemmen

30 maart 2018

De geschiedenis van het wedstrijdzwemmen lijkt veel op de geschiedenis van het zwemmen. Zodra mensen leerden zwemmen, hielden ze al snel zwemwedstrijdjes onderling. Er zijn bewijzen van die wedstrijdjes gevonden bij de oude Egyptenaren en Grieken.

Voor 1800

Officiële zwemwedstrijden bestonden tot 1800 niet. Zwemmen was sowieso niet zo populair in deze tijd. In de middeleeuwen kon zelfs bijna niemand in West-Europa meer zwemmen. Richting het eind van de 18e eeuw werd zwemmen weer populairder, en dus ook het wedstrijdzwemmen.

Dit kwam namelijk omdat na de middeleeuwen mensen steeds meer voor zichzelf gingen denken. In de middeleeuwen had de kerk het nog voor het zeggen, en die vond zwemmen een ‘onkuise’ bezigheid. Omdat je kleren moest uitdoen om te zwemmen. Na deze periode, waarin de mens centraal stond, werd wedstrijdzwemmen weer populairder.

Na 1800

Wedstrijdzwemmen werd echt ontwikkelt in de 19e eeuw. Engeland was het land dat voorop liep op het gebied van wedstrijdzwemmen. In 1837 werden er in dat land al zwemcompetities gehouden. Deze zwemwedstrijden werden gehouden tussen zes zwemclubs in Londen.

Ook in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk werd  rond deze tijd zwemverenigingen opgericht die zich bezig hielden met zwemwedstrijden.

Sindsdien werd wedstrijdzwemmen steeds populairder. De sport kreeg ook steeds maar aandacht, iets wat daar aan bijdroeg was de Engelsman Matthew Webb, hij zwom het kanaal over. Deze prestatie kreeg veel aandacht en zette zwemmen meer en meer op de kaart.

Olympische Spelen

In 1896 werd zwemmen een Olympische sport. Alleen mannen mochten meedoen en het waren maar twee afstanden die gezwommen werd, de 100-meter en de 1500-meter vrije slag. De Olympische Spelen van 1904 had al meer zwemonderdelen, wel 9. Bij de Olympische Spelen van 1912 mochten voor het eerst ook vrouwen meedoen.

Tegenwoordig is het zwemonderdeel bij de Olympische Spelen een van de grootste sportonderdelen van dit toernooi. Er zijn 32 zwemwedstrijden nu, 16 voor mannen en 16 voor vrouwen. Zwemmen is een van de populairste sporten van de Olympische Spelen.