Schoolslag

14 maart 2018

De makkelijkste slag om te leren: de schoolslag. De oudste zwemslag ter wereld is de schoolslag. Deze slag is het oudste omdat hij het makkelijkste te leren is van alle slagen. Het uitvoeren is ook het makkelijkste, dit komt vooral omdat je de slag kan uitvoeren zonder dat je met je hoofd onder water moet.

Ontstaan

Er zijn tekeningen gevonden uit de Steentijd waarop zwemmers zijn afgebeeld die een vorm van de schoolslag uitvoeren. Het is bijna zeker dat de schoolslag is gebaseerd op het zwemgedrag van kikkers. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de beweging die je met je benen maakt als je de schoolslag uitvoert. Deze beweging is namelijk bijna gelijk aan de beweging die kikkers met hun poten maken wanneer ze zwemmen.

Techniek

Simpel gezegd is de techniek om de schoolslag uit te voeren als volgt:

Armslag:

  1. Als startpositie lig je op je buik in het water met je armen naar voren gestrekt.
  2. Je beweegt je armen (terwijl je nog steeds gestrekt zijn) in een grote cirkel richting je zij.
  3. Let erop dat je handen gebogen zijn, opdat je als het ware het water wegduwt
  4. Zodra je met je armen niet meer verder naar achteren kan, trek je ze in en beweeg je met je handen langs je bovenlichaam
  5. Je strekt je armen uit tot ze weer net zo ligt als in stap 1)

Beenslag:

  1. Je begint met je benen gestrekt
  2. Je buigt je knieën
  3. Beweeg je voeten naar buiten
  4. Maak een grote cirkel
  5. Maak een klappende beweging om je benen weer gestrekt bij elkaar te brengen

De techniek hierboven beschreven is slechts de basis. Vooral in het wedstrijdzwemmen is de techniek verfijnd om zo snel mogelijk met deze slag te kunnen zwemmen.

Het grootste verschil tussen de ‘gewone’ schoolslag en de schoolslag gebruikt in het wedstrijdzwemmen is dat bij het wedstrijdzwemmen je hoofd wel even onderwater gaat.

Naam

De schoolslag is de eerste slag die aan kinderen wordt geleerd. Vroeger leerden de meeste kinderen zwemmen met schoolzwemmen. Daarom heeft de slag schoolslag.