Rugcrawl

22 december 2017

De snelste en bekendste slag op de rug: de rugcrawl. De meeste zwemslagen worden op de buik uitgevoerd. Maar er zijn zeker ook rugslagen, de bekendste daarvan is de rugcrawl. De rugcrawl is niet heel erg moeilijk, maar het heeft als nadeel wel dat de zwemmer niet kan zien waar zij/zij heen gaat. Ook kan er vrij makkelijk water in je neus en mond komen bij deze slag.

Ontstaan

Rugcrawl is relatief nieuw, het werd niet al in de oudheid beoefent. Toen de Olympische Spelen van Athene 1896 zwemmen opnieuw introduceerde, groeide de interesse naar nieuwe zwemslagen. Het was daarna dat de rugcrawl werd uitgevonden.

Bij de Olympische Spelen van 1900 was de rugcrawl voor het eerst een onderdeel. Alleen mannen mochten toen nog meedoen het was over een afstand van 200 meter.

Techniek

De snelheid van de rugcrawl kan vergeleken worden met de snelheid van de vlinderslag. Wel is de rugcrawl sneller op langere afstanden omdat het minder kracht kost dan de vlinderslag. In principe is de techniek van de rugcrawl als volgt:

Armbeweging

  1. Je ligt languit op je rug, armen langs je zij.
  2. Je beweegt je rechterarm uit het water, richting je hoofd
  3. Tijdens die beweging, draai je je hand, zodat de palm van je hand aan de buitenkant is.
  4. Zodra je hand het water heeft geraakt (met nog steeds de handpalm aan de buitenkant), draai je je arm door en duw je als het ware het water weg.
  5. Beweeg je arm terug naar de positie van stap 1

Zodra je bij het begin van stap 4 bent, ga je met je linkerarm de bewegingen vanaf stap 2 maken. Zo wissel je beide armen steeds af.

Beenbeweging

De beenbeweging in de rugcrawl is niet moeilijk, net zoals in de borstcrawl maak je met je benen alleen flipper bewegingen. Ondanks dat dit niet veel bijdraagt tot je snelheid, is het wel voor iets anders belangrijk. Je lichaam wordt op die manier namelijk in balans gehouden.

Wedstrijden

Rugcrawl is vaak de enige rugslag die in wedstrijdverband wordt uitgevoerd. Bij de Olympische Spelen is het de enige rugslag waarvoor een onderdeel is.