De borstcrawl

22 januari 2018

De snelste zwemslag: borstcrawl. Net als de schoolslag wordt de borstcrawl ook op de buik uitgevoerd. Verder zijn er grote verschillen tussen de twee. Borstcrawl wordt namelijk gezwommen op een manier waarbij het hoofd in het water ligt. De meeste kracht bij deze slag moet uit de armen komen. De borstcrawl is de snelste zwemslag die er bestaat.

Ontstaan

De borstcrawl is waarschijnlijk al ontstaan in de oudheid, maar de Westerse wereld maakte pas kennis met deze slag in 1844. In dat jaar werd er een zwemwedstrijd gehouden in London waarbij Indianen uit Amerika een vorm van de borstcrawl gebruikten. Hiermee versloegen ze de Britse zwemmers die nog de schoolslag gebruikten.

Sindsdien is de borstcrawl nog wel wat veranderd, vooral met betrekking tot de bewegingen die je met je benen maakt. Maar erg veel verschilt het niet van de borstcrawl die de Indianen in 1844 lieten zien.

Techniek

Simpel gezegd is de manier om de borstcrawl uit te voeren als volgt:

Armslag

  1. Je begint op je buik met je hoofd in het water.
  2. Je haalt je rechter arm, met licht gebogen elleboog uit het water, naar achter en maakt een zwaaiende beweging, als van een molen.
  3. Wanneer je arm weer richting het water gaat, moet je hand als eerste het water raken.
  4. Je steekt je vlakke hand schuin in het water.
  5. Eenmaal in het water strek je de gehele arm.
  6. Met een soort peddel-beweging, breng je de arm onder je lichaam door naar achteren.
  7. Nu buig je de elleboog weer en herhaal je de beweging vanaf stap 2.

Beenslag

Bij borstcrawl komt verreweg de meeste kracht van je armen. De beenbeweging is dus erg simpel. Je gebruikt je voeten als het ware als flippers. Terwijl je de armbewegingen maakt, flipper je dus met je voeten.

Ademhaling

Dit doe je afwisselend met beide armen. Let op, tussen stap 4 en 5 begint je linkerarm aan stap 2. Door afwisselend je rechter en linkerarm te gebruiken, maakt je lichaam een soort rollende beweging. Na twee keer de armbeweging met je rechtarm te hebben gemaakt en een keer met je linkerarm, wordt er ademgehaald. Je draait je hoofd naar linksboven en haalt adem. Dit gebeurt dus nadat rechterhand het water raakt en voordat je met je linkerarm een zwaaiende beweging maakt.

Wedstrijd

Omdat de borstcrawl de snelste zwemslag is, wordt deze vaak gebruikt bij het onderdeel ‘vrije slag’. Hierbij mag de zwemmer zelf bepalen welke slag hij/zij gebruikt. Dit is dus in de praktijk bijna altijd de borstcrawl.