Revalidatie zwemmen

26 februari 2018

Zwemmen om er lichamelijk of mentaal weer bovenop te komen. Mensen die vanwege verschillende klachten niet op de normale manier kunnen revalideren, krijgen de mogelijkheid om dit te doen in combinatie met water.

Revalidatiezwemmen kan een aantal doeleinden hebben

1) Om na een lichamelijke klacht opnieuw te leren bepaalde spieren of lichaamsdelen te gebruiken

  • Denk hierbij bijvoorbeeld aan een herstelperiode na een operatie.
  • Wanneer je een tijd lang een niet goed werkend lichaamdeel niet hebt kunnen gebruiken, moet je als het ware het lichaamsdeel opnieuw leren gebruiken.
  • Revalidatiezwemmen kan hierbij een grote hulp zijn. Water zorgt er namelijk voor dat je lichaam minder zwaar aanvoelt, hierdoor komt er minder druk op het herstellende lichaamdeel.

2) Het tegengaan van stress

  • Zwemmen biedt het zenuwstelsel rust en zorgt ervoor dat je aan je gezondheid doet zonder  dat het als een zware belasting wordt gezien. En als het met je gezondheid goed gaat, kan dit ook mentale klachten verminderen.

3) Je opnieuw thuis te laten voelen in je lichaam na (zware) lichamelijke klachten

  • Wanneer je een zwaar ongeval hebt meegemaakt waardoor je bepaalde lichaamsdelen niet meer kan gebruiken of ze zelfs moet missen, kan revalidatiezwemmen uitkomst bieden. Door het water wordt je lichaam niet te zwaar belast en kan je makkelijker oefenen met het opvangen van het verlies door je niet langer werkende lichaamsdeel.