Een potje darten klinkt misschien makkelijk; wie het eerste bij nul is heeft gewonnen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij darten gaat het om millimeterwerk. Dat maakt het voor veel mensen een spannende sport om naar te kijken. Door successen van darters als Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen is het spel in Nederland de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar hoe werkt een potje darten precies? Hieronder lees je alles wat je moet weten.
Wat is darten?
Darten is een sport of spel dat gespeeld wordt met twee spelers. Beide spelers hebben dartpijlen en maken gebruik van hetzelfde dartbord. Een dartbord is een rond bord wat verdeeld is in twintig gelijke delen. In het midden van het bord staat een kleine cirkel. Deze cirkel wordt de bull genoemd. Het kleine rondje daarin is de bulls-eye. Alle twintig vlakken bevatten twee ringen. De ring aan de buitenkant zorgt voor een dubbele waarde van dat vlak. De binnenste ring is goed voor drie keer de waarde. Dit wordt verder toegelicht bij de puntentelling. Bij darten is het de bedoeling zo snel mogelijk je punten weg te spelen.
De voorbereiding
Het bord ophangen
Om te beginnen met darten op de officiële manier, is het de bedoeling dat de wedstrijdbaan in orde is. Hiermee wordt bedoeld dat het dartbord goed hangt en de afstand vanwaar je de dartpijlen moet gooien volgens de regels kloppend is. Het midden van het dartbord moet op een hoogte van 1,73 meter boven de vloer hangen. Het bord moet altijd 1,73 meter hoger hangen dan het punt vanaf waar je gooit, dus wanneer je op een matje van 3 centimeter staat, moet je het dartbord op een hoogte van 1,76 meter hangen.
De werplijn
Vervolgens moet je de juiste afstand hanteren om de pijlen van te gooien. Dit kan op twee manieren:
- De eerste manier is om de voorkant van het dartbord denkbeeldig tot de grond door te trekken. Vanaf dat punt meet je vervolgens een afstand van 2,37 meter. Op die afstand komt de werplijn te liggen;
- De tweede manier is in veel gevallen nauwkeuriger dan manier een. Vanaf het midden van het dartbord, de bulls-eye genoemd, meet je een afstand van 2,93 meter. Je meet schuin naar beneden. Het punt waar de grond geraakt wordt geeft het punt van de werplijn aan.
3 tips om beter te leren daten
Welke materialen heb je nodig bij darten?
Het dartbord
Dartborden zijn er van verschillende materialen en met verschillende bedrading. Er zijn drie soorten bedrading:
- Ronde bedrading. Bij ronde bedrading worden er draden gebruikt die rond zijn. ronde draden is de kans op bouncers het grootst in vergelijking tot andere draden. Bouncers zijn pijlen die uit het dartbord ketsen. Een ronde draad is de dikste draad die bij dartborden gebruikt kan worden, dus vandaar dat bouncers vaak voorkomen.
- Driehoekige bedrading. Hierbij worden draden met een driehoekige vorm gebruikt. Deze bedrading zorgt voor minder bouncers dan bij ronde bedrading. Een dartbord met deze bedrading wordt regelmatig gebruikt bij competities en kampioenschappen binnen de dartwereld.
- Blade bedrading. Deze bedrading is extra dun en verkleint de kans op bouncers aanzienlijk. Vooral wanneer je echt serieus wil gaan darten zijn dunnere draden ideaal.
Dartpijlen
Darten met alleen een dartbord is niet te doen. Je hebt natuurlijk ook pijltjes nodig. Er bestaan veel verschillende dartpijlen. De meest gebruikte pijlen hebben een gewicht van 22 tot 26 gram. Er is heel veel keuze tussen kunststof en aluminium pijlen. Darters op niveau maken gebruik van pijlen die voor minstens 85% en maximaal 90% uit tungsten bestaan. Tungsten is wolfraam metaal. De pijlen zijn dunner dan andere pijlen, maar het optimale gewicht blijft gelijk.
De puntentelling
Zoals eerder beschreven in dit artikel bestaat een dartbord uit twintig gelijke sectoren. Langs de rand van het dartbord staan getallen. Deze getallen geven de waarde van het betreffende vak. Ieder vak bestaat uit meerdere vakken. Dit zijn de waarden van de vakken:
- Het rode puntje in het midden van het bord is de bulls-eye. Deze heeft een waarde van 50 punten.
- De kleine groene ring om de bulls-eye heen is de bull. De bull is 25 punten waard.
- Dan heb je de witte en zwarte gebieden. Beide kleuren zijn het aantal punten waard wat op de rand van het bord staat.
- Halverwege de vakken heb je een ring. Deze ring wordt de triple genoemd. De triple verdrievoudigt het aantal punten dat die sector waard is.
- De buitenste ring is de double. De double levert twee keer zo veel punten op dat bij dat vak staat.
- Wanneer een pijl niet in een vak belandt, verdien je geen punten. Dit kan zijn omdat je mis gooit, maar ook als de pijl van het bord valt, krijg je 0 punten.
- Als je een dartpijl in een eerder gegooide pijl gooit, is deze ook niks waard.
De hoogst mogelijke score die met een dartpijl te halen is, is 60 punten: triple 20. Per beurt is 180 punten dus het hoogst haalbare.
De spelregels bij darten
Wie mag beginnen?
Om dit te bepalen gooien beide spelers richting de bulls-eye. De persoon die het dichts bij dat punt gooit, mag beginnen. Bij competitiewedstrijden mag de speler die uitspeelt als eerste naar de bulls-eye werpen.
Dartspel
Het meest bekende dartspel is het klassieke 501. Bij dit spel beginnen beide darters met 501 punten. De bedoeling is om zo snel mogelijk op 0 punten uit te komen. De spelers gooien om de beurt drie dartpijlen en het aantal punten dat ze gooien, gaat af van de 501. Het is dus van belang om met de drie pijlen zo hoog mogelijk te scoren.
Uitgooien
Het is belangrijk om te weten dat je precies op 0 punten moet uitkomen en ook nog eens moet eindigen met een dubbel. Stel dat je nog 10 punten over hebt. Om te winnen moet je dubbel 5 gooien. Je gooit dan in de buitenste ring van het vlak met waarde 5. Wanneer je 50 punten over hebt, mag je ook uitgooien door de bulls-eye te raken. Mocht je meer gooien dan het aantal punten dat je nog had, dan ben je niet uit en gaat de beurt door naar de tegenstander. Dus wanneer je 10 punten over hebt, en je gooit dubbel 20 in plaats van dubbel 5, houd je nog steeds 10 punten over.
Overige regels
- Alle pijlen moeten tijdens een beurt gegooid worden. Dit vervalt wanneer je al uit kunt gooien met een of twee pijlen.
- Een dartpijl die niet in een vak terecht komt, op een andere pijl gegooid wordt of van het dartbord afvalt, mag niet opnieuw gegooid worden.
- Darten wordt gespeeld in legs en sets. Een leg is een ronde die gespeeld wordt. Van te voren wordt afgesproken hoeveel legs je nodig hebt om een set te winnen en hoeveel sets er in totaal zijn.
- Je mag ook naast de werplijn gooien, mits je voeten maar achter de denkbeeldige lijn die in het verlengde van de werplijn ligt staan.
Deze regels worden tijdens wedstrijden gebruikt, maar wanneer je thuis speelt, kun je de regels aanpassen naar jouw wensen. Zo speel je op je eigen niveau en kun jij optimaal genieten tijdens een potje darten!
Heb jij nog tips om beter te leren darten? Laat je tips hieronder in de reacties achter.