1. Home
  2. Algemeen
  3. Hoe werkt biljarten?

Hoe werkt biljarten?

Biljart is een van de meest esthetische en fascinerende sporttakken ter wereld. Terwijl het kijken naar de dans van keu-geleide ballen op het rode laken een van de leukste activiteiten is voor sportfans, geven veel atleten er de voorkeur aan zich over te geven aan het biljartspel. Weet jij hoe je moet biljarten, wat zijn de regels van biljart? Hier vind je alles wat je moet weten over dit spel.

Biljart wordt op tafel gespeeld met een houten stok, een keu, en ballen die speciaal voor biljart zijn gemaakt. De pooltafel is bedekt met een doek, genaamd broadcloth. Het doek is speciaal ontworpen om de ballen soepel te laten bewegen. Pooltafels zijn ontworpen met verschillende functies. Afhankelijk van speltypes zoals Amerikaans biljart en 3-ball. Amerikaans biljart wordt gespeeld op basis van punten scoren door de ballen in de holes te gooien. Er zijn zes verschillende pockets waarin de ballen speciaal voor dit genre gerichte tafels kunnen passeren. Klassiek biljart, bekend als 4-ball of 4-ball, wordt gespeeld volgens het principe van scoren door de ballen tegen elkaar te slaan. Er zijn dus geen balzakken op de tafels die voor dit type zijn ontworpen.

Amerikaans biljart

Amerikaans biljart wordt gespeeld door twee personen en is gebaseerd op het principe van numerieke superioriteit tussen de tegenstanders. In het Amerikaanse biljart wordt voor beide spelers een ballengroep gebruikt. Ontworpen met strepen en effen kleuren zijn deze ballen genummerd van een tot zeven. Er ligt ook een effen witte bal op tafel en een zwart neutrale bal met cijfer acht erop. Tegenstanders proberen hun eigen balgroep te potten door hun keu met de witte bal te slaan en de witte bal hun eigen ballen te laten raken. De speler die zijn ballen voor zijn tegenstander in de pockets heeft en uiteindelijk de 8-ball door het gat krijgt, wint de wedstrijd. Elke speler die de witte bal in de hole plaatst, maakt zijn laatste schot ongeldig. Als de zwarte bal voor de andere ballen in de hole wordt geplaatst, betekent dat de wedstrijd volledig verloren is.

Amerikaans biljart is een van de leukste en spannendste vormen van biljart om te spelen. Om meer van dit spel te genieten, is het noodzakelijk om in detail te leren over de regels van het Amerikaans biljart. De belangrijkste regels van het Amerikaanse biljart kunnen als volgt worden opgesomd:

  • Aan het begin van het spel in Amerikaans biljart liggen alle ballen, behalve de witte bal, opgesteld in een metalen plaat die een driehoek wordt genoemd. Nadat de plaat is verwijderd, raakt een van de spelers de witte bal met zijn keu. De witte bal verspreidt de gekleurde ballen die in een driehoek op tafel zijn gerangschikt. Als een van de ballen in de zakken valt, wordt dat baltype gebruikt door de speler die het spel is begonnen. Als de witte bal de hole ingaat als gevolg van een worp, wordt dit als een fout beschouwd. De ballen worden door de spelers teruggezet naar de vorige posities en dat schot wordt als nooit genomen beschouwd. De beurt om te schieten gaat naar de tegenstander van de speler die de fout heeft begaan.
  • Een speler heeft het recht om te schieten zolang hij scoort. In gevallen waarin de speler geen bal in de hole kan krijgen, krijgt de tegenstander de beurt.
  • Het wordt ook als een overtreding gezien als een of meer ballen van de tegenstander worden gepot. De tafel wordt dan hersteld naar de staat van voor het schot. In sommige spellen kan het laten vallen van de bal van de tegenstander in de holes ook worden beschouwd als scoren namens de tegenstander.
  • Nadat een speler alle ballen in zijn groep heeft gepot, kiest hij een gat om de zwarte bal in te gooien. Als hij de zwarte bal in het door hem aangegeven gat kan krijgen, wint hij het spel met de slag die hij door de witte bal zal uitvoeren. Als de zwarte bal geen enkele hole ingaat, gaat de worp naar de tegenstander. Als de zwart bal een andere hole binnengaat dan degene die door de speler is aangegeven, wordt de tegenstander tot winnaar uitgeroepen.

Klassiek biljart

Klassiek biljart dat meestal met drie ballen wordt gespeeld, kan ook met vier ballen gespeeld worden. Klassiek biljart is gebaseerd op het tegen elkaar slaan van de ballen door de witte bal. Bij drie of vier ballenbaden liggen er, naast de witte bal, twee of drie ballen op tafel en beide spelers spelen met dezelfde ballengroep. Het belangrijkste doel van het spel is om minstens een keer de keu naar de witte bal en de witte bal naar alle andere ballen op tafel te slaan. Als de speler een mislukte slag maakt, gaat de beurt naar de tegenstander.

Spelers die spellen met drie of vier ballen erg makkelijk vinden, gaan over op een moeilijker type spel dat driebanden wordt genoemd. In het driebandenspel speelt elke speler met zijn eigen groep ballen en de bal van de speler moet de driebanden van de tafel raken en terugkeren voordat deze de andere bal raakt. Driebanden biljart, een zeer moeilijke en plezierige vorm van biljart, is het favoriete spel van de massa, omdat het een hoge strategische intelligentie vereist.

Spelregels van klassiek biljart

In het klassieke poolspel slaan beide spelers de witte bal met de keu vanaf de zijkant van de tafel om te beslissen welke speler het spel zal starten. De speler die de witte bal meer tussen de banden kan stuiteren, krijgt het rechte om het eerste schot te nemen. Als de schutter erin slaagt te scoren, heeft hij of zij het recht om nog een schot te nemen. Wanneer de speler een slag uitvoert waarmee hij niet kan scoren, gaat de beurt naar de andere speler. Klassiek biljart kan gespeeld worden door vooraf bepaalde nummers te bereiken of de tijd bij te houden. De speler die het doelnummer als eerste bereikt of zijn tegenstander voor is wanneer de vastgestelde tijd verstrijkt, heeft de wedstrijd gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Een koolhydraatarm ontbijt met rijstwafels?
Volgend bericht
Hoe werkt bowlen en wat zijn de spelregels?

Andere informatie over Algemeen

Recente artikelen

Menu