1. Home
  2. Hardlopen
  3. Wat is een climaxloop?

Wat is een climaxloop?

Naast een reguliere duurloop van een bepaald aantal minuten of een bepaald aantal kilometers, bestaat er ook de climaxloop. Deze wordt ook wel progressieve duurloop genoemd. Het doel van deze trainingsvorm is het verbeteren van je conditie, vooral op een hoger tempo.

Doel van de climaxloop

Bij een climaxloop wordt het tempo per tijdseenheid opgevoerd. Dit betekent dat je dus na een bepaalde tijd steeds wat harder moet gaan lopen. Afhankelijk van je trainingsschema versnel je per bepaald aantal kilometers ongeveer 0,5 km/u. Je gaat net zolang door totdat je niet meer kunt versnellen.

Hoelang duurt een climaxloop?

Hoe lang je loopt, is afhankelijk van je uithoudingsvermogen. Je begint op een bepaald tempo en bouwt dit dus langzamerhand op, en later weer af. Het voordeel hiervan is dat je een kleinere kans hebt op blessures omdat je opwarmt terwijl je aan het trainen bent. Een ander voordeel is dat je snel herstelt omdat je rustig je tempo opbouwt.

Duurt een climaxloop langer dan een ‘normale’ training?

Nog een voordeel is dat het een relatief lange training is omdat je veel kilometers maakt, over het algemeen meer dan tijdens een normale duurloop. Je versnelt namelijk steeds een beetje, waardoor je in kortere tijd een langere afstand loopt. Op deze manier ben je duidelijk bezig met je conditie doordat je het tempo blijft opbouwen. Een climaxloop duurt dus over het algemeen wat langer dan een normale training.

Breng je hardloopgegevens in kaart

Je kunt een climaxloop ook zien als een testloop waarmee je de inspanning tijdens het hardlopen in kaart kunt brengen. Dit doe je door om de zoveel blokken of om de zoveel kilometer je hartslagfrequentie te meten. Ook bepaal je dan je gevoelsmatige vermoeidheid met behulp van de Borgschaal. Door om de zoveel tijd een climaxloop te doen, kun je goed de vooruitgang van je conditie bijhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Wat is een forehand?
Volgend bericht
Sporthorloge gebruiken bij het hardlopen

Andere informatie over Hardlopen

Recente artikelen

Menu