1. Home
  2. Algemeen
  3. Hoe werkt bowlen en wat zijn de spelregels?
hoe werkt bowling

Hoe werkt bowlen en wat zijn de spelregels?

Bowlen is een indoorsport die door mensen van alle leeftijden kan worden beoefend en die strategie en coördinatie vereist. Het spel bestaat uit een speciale bowlingbal, tien kegels en een achttien meter lange lijn waarmee de bal kan rollen. De sport heeft officiële wedstrijden en er is speciale kleding voor mannelijke en vrouwelijke deelnemers.

Laten we eens kijken naar de technische termen in bowlen en de algemene regels over hoe het spel wordt gespeeld.

bowlingschoenen

Welke kleding draag je bij bowlen?

Er wordt gespeeld met verschillende technische termen binnen het kader van bepaalde regels. Voor bowlen in uitgaanscentra moeten speciale schoenen worden gedragen (zie afbeelding hierboven). Officiële races hebben dresscodes voor zowel mannen als vrouwen. Bij officiële wedstrijden mogen mannen broeken zonder zakken dragen en vrouwen korte broeken, broeken of rokken.

Voor de top moeten ze bowling T-shirts of overhemden met korte mouwen, een polokraag en knopen dragen. Het bowlingspel kan gespeeld worden met een groot aantal spelers en met minimaal twee spelers. Het kan individueel of in groepen worden gespeeld. Het is leuker om in groepen te spelen. Informatie zoals de scoretabel en het recht om te schieten in het spel bevinden zich op het bovenste bord aan het einde van de spelregel. De opvolging van het spel gebeurt via deze narrowcasting.

Wat is bowlen?

Bowlen is een indoorsport, gespeeld met speciaal voor het spel geproduceerde ballen en tien kegels, gebaseerd op het omverwerpen van de kegels in een unieke opstelling aan het einde van een bepaalde lijn. De soorten en gewichten van deze ballen zijn verschillend. Over het algemeen kan het gewicht van bowlingballen beginnen vanaf 2,7 kilogram en oplopen tot 7.264 kilogram.

Het belangrijkste doel is om alle kegels met één bal omver te werpen, maar het omverwerpen van een aantal ervan levert ook verschillende punten op. De lengte van de bowlinglijn is achttien meter lang. De lengte is de afstand tussen de kop van de lijn en de eerste pin.

bowlingballen

De spelregels

Het doel van het spel is om de bal in één keer zoveel mogelijk, indien mogelijk, alle kegels omver te werpen. Bij een tweede beurt mag de speler proberen de resterende kegels omver te gooien. Na dit schot speelt de andere speler.

De tien kegels zijn op een standaard manier uitgelijnd met tools die werken met computerondersteuning. De speler neemt plaats aan het begin van de lijn en kiest een bal die geschikt is voor zijn eigen gewicht. Dan gooit hij de bal zonder de lijn te overschrijden en probeert de kegels omver te werpen.

Als de gegooide bal de kegels niet raakt en niet goed wordt gegooid, verlaat hij het speelveld via de kanalen aan beide zijden van de speellijn. Het spel kan individueel of in teams worden gespeeld. Elke opname heeft in totaal tien frames bestaande uit twee pogingen. Deze frames vertegenwoordigen de schietrechten die aan de spelers voor een spel zijn verleend. Als spelers niet slagen bij hun eerste schot wordt het tweede schot afgevuurd en de beurt eindigt. Pas in de laatste frame, na de strike shots, wordt het recht om te schieten weer gegeven.

De ballen die met verschillende technieken worden gegooid en het aantal omvergeworpen kegels in het spel maken de scores verschillend. Je kunt het spel gemakkelijk volgen dankzij het scorebord. Bij een strike, krijgt de speler de punten van de twee worpen erna opgeteld bij de tien punten van de strike die hij had gegooid. Als hij de beurten erna wederom strike gooit, verdubbelen deze punten zich. Bij een spare worden alleen de punten opgeteld van de eerste worp van de volgende beurt.

Tip: hoe gooi ik met effect?

Technische termen bij bowlen

De spelregels voor bowlen kunnen per federatie verschillen. Bijvoorbeeld; Terwijl de regel van het spelen van tien kegels in Nederland wordt toegepast bieden World Bowling Federation en enkele andere federaties de mogelijkheid om te spelen met negen kegels. Sommige termen moeten bekend zijn om het spel goed te spelen. Anders voel je je misschien niet vertrouwd in de zaal en kom je binnen het team in een lastige situatie terecht.

Strike: gesymboliseerd met een X. Het is het omverwerpen van de kegels in het laatste deel van de spellijn in de eerste opname van het frame. Als alle kegels zijn omgegooid, wordt het tweede schot in het frame natuurlijk niet afgevuurd.

Spare: aangegeven door het / -symbool is wanneer alle kegels in het laatste deel van de spellijn worden omvergeworpen bij de tweede opname van het frame.

Splitsen: wanneer de eerste kegel wordt omgestoten of de tussenliggende kegels worden omgestoten, blijven twee of meer kegels los. Dit wordt een split genoemd. In de scoresituatie wordt het aantal omgegooide kegels in de splitshot weergegeven in rechthoekige of vierkante lijnen.

Double: twee strikes achter elkaar.

Turkey: drie strikes achter elkaar.

De oorsprong

We hebben uitgelegd wat bowlen is, wat de technische termen zijn en hoe het wordt gespeeld. Maar hoe is dit spel ontstaan? Waar ligt de oorsprong van het populaire spel? Wie heeft dit spel voor het eerst gespeeld en wanneer?

De geschiedenis van het bowlen gaat terug tot 3200 voor Christus. Het is bekend dat deze sport, die een zeer oude geschiedenis heeft, voor het eerst werd gespeeld door de Egyptenaren. Dankzij de archeologische opgravingen werden stenen bollen en speldachtige voorwerpen gevonden.

In de derde eeuw zien we dat bowlen een religieuze ceremonie was in Duitsland. In die tijd hadden de Duitsers een stok bij zich; genaamd een kegel. Tijdens het ritueel dat ze in de kerk hielden, werden deze stokken aan het ene uiteinde van de muur opgesteld en probeerden ze omver te werpen door ballen die aan het andere uiteinde rolden. Deze stokken, kegels, vertegenwoordigen de heidenen en elke neergeslagen kegel betekent dat een heiden is gestorven.

In de daaropvolgende jaren werd bowlen, dat zich verspreidde naar Frankrijk, Spanje en Engeland, beschreven als een spel dat vooral in Engeland door de lagere klasse werd gespeeld.

De eerste bowlingbaan in Engeland werd gebouwd in de 15e eeuw. In Amerika werd in 1840 een bowlingbaan met de naam Knicker Bowling Alleys geopend. De International Bowling Players Federation daarentegen werd opgericht in 1951 en is een organisatie waar alle bowlingspellen en spelers van de wereld worden beheerd door de scheidsrechters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Vorig bericht
Hoe werkt biljarten?
Volgend bericht
Reebok stepper review: is hij echt zo goed?

Andere informatie over Algemeen

Recente artikelen

Menu